PRIMORSKI POLICISTI RAZBILI KRIMINALNO NAVEZO S TURISTIČNIMI BONI: Podjetnika zlorabila osebne podatke strank

Kronika

Od druge polovice leta 2020 je trajala preiskava bovških policistov, ki so jo zaključili sredi januarja letos. Pri unovčevanju turističnih bonov so odkrili kar 104 kazniva dejanja. Vse se je začelo, ko je oškodovanec prijavil, da je njegov turistični bon nekdo že izkoristil, čeprav ga sam dejansko še ni uporabil.

Policijska preiskava je stekla in izkazalo se je, da za vsem skupaj stojijo štirje Gorenjci. 57-letnik in 32-letnik sta za žrtve izbrala predvsem starejše ljudi. V okviru poslovnega svetovanja in prodaje vrednostnih papirjev sta pridobila njihove osebne podatke, fotografirala sta njihove osebne izkaznice, nato pa vse skupaj posredovala 47-letniku, ki se na Gorenjskem ukvarja s turizmom.

Ta je turistične bone oškodovancev unovčil tako, da je v evidenco gostov vpisal nastanitve oškodovancev, ki jih v resnici ni bilo, in si celo dovolil ponarediti njihove podpise. Nato je za lažne nastanitve izdal račune in jih posredoval državnemu organu za refundacijo turističnih bonov.

Poleg 47-letnika so pri izdajanju lažnih računov za neobstoječe nastanitve policisti ujeli tudi 27-letnika. Tudi on je ponaredil podpise oškodovancev.

Do sedaj so bovški policisti odkrili 25 oškodovancev, ki sta jim 57-letnik in 32-letnik ukradla osebne podatke oziroma turistične bone. Prihajajo iz cele Slovenije, največ pa jih je iz Severne Primorske. Osumljeni Gorenjci so si s takim kriminalnim početjem pridobili za 7.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Predkazenski postopek je usmerjalo novogoriško tožilstvo, policisti pa so ves čas preiskave sodelovali tudi s tržnim inšpektoratom.

57-letnika in 32-letnika so kazensko ovadili zaradi preslepitve pri pridobitvi ali uporabi posojila oziroma ugodnosti in zaradi goljufije. 47-letnik je kazensko ovaden zaradi ponarejanja listin in preslepitve, 27-letnik pa je kazensko ovaden zaradi ponarejanja listin.

Na novogoriški policijski upravi ob tem ponovno opozarjajo občane, naj bodo pri posredovanju osebnih in drugih podatkov posebej previdni, da ne postanejo žrtve goljufov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  17 .02. 2022 ob  08: 47
no saj znajo če hočejo. Na enak način, po istem postopku naj najdejo še denar od SCT, Luke, Intereurope, Istrabenza, Primorja ... Enega po enega.