PRIPRTI OBTOŽENEC ZA TIHOTAPLJENJE 300 KG HEROINA ŽELI NA PROSTOST: Trdi, da ne obstaja nevarnost pobega

Kronika

Na sojenju obdolženim za tihotapljenje 300 kilogramov heroina skozi koprsko pristanišče leta 2018 tudi danes ni bilo napredka. Narok so formalno opravili, da glavna obravnava ne bi bila prekinjena več kot šest mesecev, zaradi česar bi jo morali začeti znova. Edini priprti obtoženec Enis Kočan je predlagal odpravo pripora, odločitve o tem še ni.

Zaradi zapletov z zagovorniki obtoženih je bilo znano, da danes na sojenju Enisu Kočanu, Aleksandru Vettorazziju, Arisu Alibašiću in Gregorju Setnikarju ne bodo mogli opraviti veliko. Narok so sklicali le zaradi že dolgo načrtovane videokonferenčne povezave s sodiščem v Szczeczinu na Poljskem, kjer naj bi ena od prič pojasnila okoliščine srečanja obtožencev v Nemčiji. Priča na sodišče ni prišla.

Kot je dejal predsednik senata Matevž Gros, ga je odvetnik Boris Grobelnik prek telefona obvestil, da iz zdravstvenih razlogov Kočana ne bo mogel več zagovarjati. Sodišče še čaka na uradno obvestilo. Že prej je sodišče Kočanu določilo zagovornika po uradni dolžnosti, ki pa tudi teden po prošnji še ni prejel celotnega sodnega spisa. Za seznanitev z dokumenti potrebuje mesec časa, zato so preklicali vse v juniju razpisane naroke in naslednjega sklicali 11. julija.

Uradno so na današnjem naroku le prebrali izjavo ene od prič, da se ničesar ne spominja. Tako so preprečili, da bi bila glavna obravnava prekinjena za več kot pol leta in bi bilo potrebno že četrto sojenje.

Kočan, ki je od 14. februarja 2022 v priporu, je predlagal, da bi se zagovarjal s prostosti. Zatrdil je, da ne obstaja nevarnost pobega, saj da je celo življenje v Sloveniji in ima tu tudi vse socialne stike, čeprav je rojen v Črni gori. V Barceloni, kjer so ga prijeli skoraj tri leta po soobtožencih, se po lastnih trditvah ni skrival, ampak živel normalno življenje, čeprav je bil na Europolovem seznamu najbolj iskanih oseb v Evropi. Zatrdil je, da je petkrat poklical policijo, da bi se sam predal.

Dejal je tudi, da njegovo druženje z osebami s kriminalno preteklostjo ter pravnomočna obtožnica v drugi kazenski zadevi nista zadostna dokaza za sum ponovitve kaznivega dejanja.

Državna tožilka je Kočanovemu predlogu nasprotovala. Ponovila je razloge, navedene v obtožnici, napovedala pa je še, da bo predstavila nedavno pridobljene dokaze, da je Kočan uporabljal dokumente z lažnim imenom, kar je samo po sebi zadosten razlog za begosumnost. Spomnila je tudi, da je z Vettorazzijem po odpravi pripora sodišče izgubilo stike.

V zvezi s trditvijo obtoženega, da pripor traja predolgo, je pozvala sodišče, naj zelo restriktivno prelaga naroke na zahtevo strank in upošteva, da so obtoženci za zagovor pooblastili odvetniške družbe, ki imajo zaposlenih več odvetnikov.

Sodni senat je sklenil, da bo o Kočanovem predlogu odločal izvenobravnavni senat.

Kočanu, Alibašiću, Setnikarju in Vettorazziju sicer sodijo zaradi obtožb tihotapljenja heroina in članstva v hudodelski združbi. V Kopru so leta 2019 odkrili 302 kilograma heroina. Skrit je bil v kontejnerju s pošiljko lepila za keramiko, ki ga je v Iranu naročil Vettorazzi. V pristanišču so drogo zasegli, kriminalisti pa so sledili kontejnerju, ki so ga odpeljali v skladišče v Ljubljani. Na ta način so prišli tudi do preostalih obdolžencev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija