Priština obtožila Beograd za napade na volišča v Kosovski Mitrovici

Priština je danes obtožila Beograd odgovornosti za napade na tri volišča v Kosovski Mitrovici na lokalnih volitvah 3. novembra. Kot je objavil dnevnik Koha Ditore, ki se sklicuje na sporočilo kosovske vlade, Priština meni, da so bili napadi na volišča delo "profesionalcev, za katerimi naj bi stale srbske državne strukture".

Kot povzema avstrijska tiskovna agencija APA, je dnevnik objavil izjavo kosovskega zunanjega ministra Enverja Hoxhaja, da odgovornosti za nasilje v Kosovski Mitrovici ni moč pripisati samo huliganom.

"V občini Severna Mitrovica, oziroma v šoli Sveti Sava, so napad načrtovali in pripravili strokovni ljudje, ki so uničili volilni material ter grozili domačinom in mednarodnim opazovalcem. Odgovornost za to ni samo pri huliganih, in menim, da za temi dejanji stojijo strukture srbske države," je po poročanju srbske tiskovne agencije Beta še izjavil kosovski zunanji minister.

Na Kosovu so bile 3. novembra lokalne volitve, na katerih so prvič sodelovali tudi kosovski Srbi. Na treh voliščih v Kosovski Mitrovici je na dan volitev prišlo do nasilja, zaradi česar bodo volitve na teh voliščih ponovili 17. novembra.

Na tokratnih volitvah so na Kosovu volili župane posameznih mest in občinske skupščine. Drugi krog volitev za župane bo 1. decembra.