PRVI DAN BREZ MASK V TRGOVINAH: Koliko kupcev jih še nosi?

Slovenija

Manjši del kupcev in uporabnikov javnega prevoza po odpravi obveznega nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih še vedno nosi zaščitne mask, so za STA pojasnili v več trgovskih podjetjih in upravljavec javnega potniškega prometa. Med epidemijo covida-19 so imela podjetja sicer različne izkušnje z odklanjanjem nošnje mask posameznikov.

Pri Mercatorju kljub današnji odpravi obveznega nošenja zaščitnih mask v javnih zaprtih prostorih svojim zaposlenim in kupcem še vedno priporočajo uporabo mask, še posebej starejšim in posameznikom z oslabljenim imunskim sistemom ter v situacijah, ko ni mogoče vzdrževati medosebne razdalje 1,5 metra. Kot opažajo, se nekateri kupci v njihovih trgovinah še vedno odločajo za uporabo mask.

Podobno v trgovskem središču BTC opažajo, da večina obiskovalcev zaščitnih mask ne uporablja več.

V Hoferju poudarjajo, da odločitev o uporabi zaščitnih mask v svojih trgovinah po vladni odločitvi prepuščajo kupcem, ki danes v njihove poslovalnice večinoma prihajajo brez mask.

Uporaba zaščitnih mask je danes priporočena, in ne več obvezna tudi v javnem potniškem prometu. Iz Javnega holdinga Maribor, lastnika upravljavca mariborskega potniškega prometna Marprom, so sporočili, da po današnjih opažanjih večina potnikov na njihovih mestnih avtobusih ne nosi več zaščitne maske, posamezniki pa jo še vedno uporabljajo.

Omenjena podjetja so imela različne izkušnje z odklanjanjem nošenja mask posameznikov v obdobjih epidemije covida-19, ko je bilo nošenje mask v trgovinah in javnem potniškem prometu obvezno.

"V času epidemije je bilo v trgovinah nekaj nevšečnosti in tudi neprijetnih situacij, ko kupci niso želeli upoštevati veljavnih preventivnih ukrepov in opozoril zaposlenih," pojasnjujejo v Mercatorju.

Kot dodajajo, so bili zaposleni deležni tudi zmerjanja: "Vendar so bili to na srečo redki primeri, ki so jih naši izkušeni in prizadevni zaposleni rešili."

V Hoferju večjih nasprotovanj kupcev zaradi obveznega nošenja mask niso zaznali, prav tako v trgovskem središču BTC.

"Predvsem v začetku veljave tega ukrepa je bilo med potniki nekaj nezadovoljstva, pozneje pa so se nanj navadili. Večjih težav v mestnem avtobusnem prometu zaradi tega nismo imeli," pa so poudarili v Javnem holdingu Maribor.

Vlada je v sredo odločila, da nošenje zaščitnih mask v večini zaprtih javnih prostorih od danes ni več obvezno. Maske medtem ostajajo obvezne v zdravstvu, domovih starejših občanov in socialno-varstvenih zavodih. Nošnja mask v ostalih zaprtih prostorih pa je po novem zgolj priporočena.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Miura |  15 .04. 2022 ob  12: 12
-1
@manemebasat, si že slišal za karmo, ne?
Istriano |  15 .04. 2022 ob  07: 57
Do volitev korenček, po volitvah palica.
manemebasat |  14 .04. 2022 ob  21: 47
-3
Ovce se vedno nosijo maske. Kreteni z opranini mozgani. Vlada in v njej zaposleni kriminalci in morilco pa naj si te maske, pcr teste, hitre in pocasne ter izmisljeni covid virus v rit! Ljudstvo vam bo sodilo, ne boste usli pravici.
Bayliner |  14 .04. 2022 ob  21: 24
Zanimivo, kje ste vsi nasprotniki ukrepov? Mogoče niste zadovoljni?