PRVI ZEMLJEVID, KI RAZKRIVA STANJE JADRANSKEGA MORJA: To je zaskrbljujoče!

Svet

200 hrvaških znanstvenikov je prvič podrobno izdelalo zemljevid več kot 6.000 kilometrov kvadratnih morskih habitatov v Sredozemlju. To predstavlja pomembno osnovo za prihodnje ukrepe, vendar nova spoznanja prinašajo tudi zaskrbljujoče podatke.

Direktor hrvaškega zavoda za varstvo okolja in narave Aljoša Duplić, pravi, da bo ta zemljevid ključen za celovito prostorsko načrtovanje na morju, trajnostno ribištvo, trajnostni turizem in druge dejavnosti na morju.

Projekt, vreden 11,9 milijona evrov, ki ga je 85 odstotkov financirala EU, je do sedaj zajel 51 odstotkov hrvaškega morja, preostalih 49 odstotkov pa nameravajo kartirati do leta 2028. Združili so moči oceanografov, geologov, ekologov ter strokovnjakov za robotiko in umetno inteligenco. Odkritja vključujejo potopljene otoke in 70 metrov globoko teraso ob jadranski obali, ki je pred 50 tisoč leti predstavljala paleoobalo.

S podvodno snemalno opremo so posneli teren dna do 40 metrov globine, zajemajoč območja narodnih parkov, naravnih parkov, območij Natura 2000 ter nekaterih območij v epikontinentalnem pasu, ki niso izključno pod hrvaško jurisdikcijo. Zemljevid si lahko ogledate tukaj.

Pozejdonka (Poisidonia oceanica) je edemit sredozemskega morja in ena najbolj ogroženih vrst. Tako je tudi v Sloveniji pozejdonka opredeljena kot ogrožena rastlina. Ima ključno vlogo pri ohranjanju ekosistema. Rastrišča namreč zmanjšujejo erozijo in umirjajo valovanje, imajo pomembno vlogo pri izmenjavi snovi v morju, zagotavljajo življenjski prostor in skrivališče številnim organizmom ter tako ohranjajo biodiverziteto. Vendar pa je ogrožena zaradi ribolova, sidranja, onesnaževanja in obalne gradnje.

Natančne meritve so pokazale, da travniki pozejdonke na Hrvaškem pokrivajo le okrog 40.000 hektarjev, ne pa predvidenih 120.000. Strokovnjaki poudarjajo nujnost regulacije sidranja in okrepitev nadzora, saj iztrganje pozejdonke z morskega dna ogroža pljuča Sredozemskega morja.

Navtični turizem in podnebne spremembe dodatno prispevajo k njeni ogroženosti. Poudarjajo, da so nujni ukrepi za zaščito ključnih morskih habitatov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija