RASTLINE 'KRIČIJO', KO SE JIH REŽE: "Vegani, vaša večerja joka" (VIDEO)

Trendi

Projekt, ki ga vodi izraelska Univerza v Tel Avivu, trdi, da kriki rastlin zvenijo podobno kot pokanje mehurčkov in so primerljivi z glasnostjo običajnega človeškega pogovora. "Tudi na mirnih poljih so prisotni zvoki, ki jih ne slišimo, in ti zvoki nosijo informacije," je dejala Lilach Hadany, evolucijska biologinja in teoretičarka. "Obstajajo živali, ki lahko slišijo te zvoke."

V okviru študije so znanstveniki preučili, kako paradižniki in tobak reagirajo na stres tako v zvočno izolirani komori kot tudi v precej bolj hrupnem rastlinjaku. To je predvsem vključevalo, da so rastlinam porezali stebla, jim za več dni odrekli vodo in z uporabo posebnega snemalnika dokumentirali razlike. Zvoki so bili za človeško uho nezaznavni zaradi visoke frekvence, vendar so snemalniki zabeležili, da posamezna rastlina sprosti med 30 do 50 pokov na uro, če je pod stresom. Čeprav se je to dogajalo v naključnih intervalih, je ekipa uporabila podatke, da je izoblikovala model, ki zdaj lahko precej enostavno identificira nezadovoljno rastlin, poroča Business Insider.

In to ni omejeno samo na tobak in paradižnik. Znanstveniki so opazili tudi krike kaktusov, pšenice, trte... "Ko paradižniki niso pod stresom, so zelo tihi," je dejala profesorica Hadany. "Rastline ves čas komunicirajo z žuželkami in drugimi živalmi, zato bi bilo zelo podpovprečno, če ne bi uporabljale zvoka." Revolucionarni članek iz revije Cell Press, objavljen lani, je sprožil številne zmedene komentarje na spletu, pri čemer mnogi ne morejo verjeti, da bi rastline okoli nas resnično lahko kričale. Na TikToku je nekdo v šali dejal: "In točno zato vesoljci niso prišli na Zemljo." Nekdo drug je dodal: "Vegani, vaša večerja joka," medtem ko je drugi komentiral: "Predstavljajte si Novice leta 2054... Pravna tožba Bitcoina je bila vložena s strani Skupnosti rastlin iz Arizone."

@getonthefind Do Plants Scream When Stressed? #plants #scream #funfacts #interestingfacts ♬ Sunshine - WIRA

Če to ni dovolj šokantno, znanstveniki trdijo tudi, da je raziskava odprla možnost, da bi ljudje nekega dne lahko celo komunicirali z rastlinami. Profesorica Hadany je dodala: "Zdaj, ko vemo, da rastline oddajajo zvoke, je naslednje vprašanje - kdo bi jih lahko poslušal? Trenutno preiskujemo odzive drugih organizmov, tako živali kot rastlin, na te zvoke, in prav tako raziskujemo našo sposobnost identifikacije in interpretacije zvokov v popolnoma naravnih okoljih."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  05 .04. 2024 ob  17: 18
ajuto, bo treba jest samo hrano iz 3d tiskalnika