RAZISKAVE PRAVIJO, DA SO OČKI SREČNEJŠI OD MAMIC: Razlog je tole

Trendi

Nova raziskava s kalifornijske univerze je izpostavila še en vidik razlik med spoloma. Študija, metaanaliza treh različnih študij, je preučevala čustveno zdravje 18.000 ljudi in primerjala nekatere značilnosti, kot so sreča, dobro počutje, stres in depresija. V prvih dveh študijah so primerjali osebe brez otrok in osebe z otroki ter ugotovili, da so očetje srečnejši od vrstnikov brez otrok. Tretja študija je primerjala očete z materami in njihovo stopnjo sreče pri vzgoji otrok. Rezultati so pokazali, da so očetje pri skrbi za otroke bolj srečni kot matere.

Razlog? Raziskave kažejo, da se očetje veliko pogosteje igrajo z otroki kot mame

Glede na rezultate raziskav ženske še vedno nosijo večje breme kot moški. Lahko domnevamo, da ima od 18.000 parov, ki so sodelovali v študiji, približno enako število gospodinjskih obveznosti oziroma so te obveznosti približno enakomerno porazdeljene med partnerja. Toda v zadnjih letih se veliko govori o tako imenovanem nevidnem bremenu, ki ga nosijo ženske in matere. Tudi doma, kjer si partnerja delita gospodinjska opravila, večina čustvenega dela pade na ženske.

"Ti rezultati me sploh ne presenečajo," je dejala psihoterapevtka Loren N. Barnes. "Ženske še vedno pogosto nosijo kognitivno breme v družini (kognicija je ime za vse možganske procese, tako zavedne kot nezavedne, ki se ukvarjajo s razumevanjem, procesiranjem, obdelovanjem, shranjevanjem in posredovanjem informacij v karseda širokem pomenu). Preprosto povedano, tudi če so očetje aktivno vključeni v gospodinjstvo, so ženske običajno še vedno tiste, ki skrbijo za to, kaj in kdaj se mora nekaj zgoditi in poskrbeti, da se bo to res zgodilo."

Omenjeno je naloga, ki povzroča veliko stresa. Vendar je to nevidno breme in "ljudje pozabijo na ogromno količino miselnega dela, ki vključuje spremljanje najrazličnejših stvari, ki se dogajajo ali jih je treba obravnavati," je še dejala psihoterapevtka.

Avtorji raziskave, ki so večinoma ženske, ugotavljajo, da bodo mamice srečnejše, če se bodo več igrale z otroki. Seveda je to najverjetneje res, toda ni tako preprosto, kot se zdi na prvo žogo. Igra z otroki pade v ozadje zaradi sto vidnih in nevidnih obveznosti, za katere so zadolžene mame.

Najlažje je reči: "Mame, pojdite se igrat. Pustite kuhanje, posodo, perilo, prenehajte skrbeti za sezname živil, računov, zdravniških pregledov, otroških dejavnosti in še za sto drugih stvari. Samo igrajte se z otrokom oziroma z otroki."

Če bi matere odstranile breme čustvenega dela in če bi se lahko več igrale z otroki, bi bile zagotovo bolj srečne. Bile bi bolj srečne, ker se igrajo ali ker jim ni treba razmišljati, ali jim bo kmalu zmanjkalo detergenta za pranje posode ali so perilo vzele iz pralnega stroja …

Na kratko: Mame so utrujene. Mame so pod stresom. Mame imajo rade svoje otroke, a pogosto igranje z otroki pade v ozadje zaradi zgoraj omenjenih vidnih in nevidnih obveznosti, za katere so mame zadolžene. Ironično je, da takšne in podobne raziskave mamicam najverjetneje naložijo še eno nevidno breme.

Vse zgoraj opisane ugotovitve izhajajo iz metaanalize z naslovom Starševstvo je povezano z večjo srečo očetov kot mater (angleško Parenthood is Associated with Greater Well-Being for Fathers than Mothers), ki je bila objavljena v reviji Osebnost in socialna psihologija (angleško Personality and Social Psychology Bulletin). Avtorji so Katherine Nelson-Coffey, Sonja Lyubomirsky, Matthew Killingsworth in Steve Cole.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija