RAZKRILI STRATEŠKI DOKUMENT NOVE GORICE: Prioritete so delovna mesta, stanovanja in okolje

Goriška

Prioritete Nove Gorice bodo delovna mesta, stanovanja in okolje, je razvidno iz osnutka Trajnostne urbane strategije razvoja mestne občine do leta 2030, ki je bil za podjetnike in gospodarstvenike predstavljen v novogoriškem Xcentru. Gre za strateški dokument mesta, s katerim načrtuje soodvisen gospodarski, družbeni, okoljski in kulturni razvoj.

Kot so včeraj sporočili z občine, je obstoj strategije, v kateri je pet prednostnih usmeritev, pogoj za sistematično pridobivanje evropskih in domačih razvojnih sredstev.

Ena izmed usmeritev je gospodarska transformacija mesta in regije, o čemer so danes z novogoriškim županom Klemnom Miklavičem in ekipo strokovnih sodelavcev razpravljali podjetniki in gospodarstveniki. Razprava je pokazala, kako zelo je prihodnji gospodarski razvoj tesno prepleten z drugimi temeljnimi usmeritvami strategije, od bivalnih pogojev in virov energije do infrastrukturnih povezav in aktivnega prebivalstva.

"Če hočemo nova in dobro plačana delovna mesta, moramo naše ukrepe načrtovati strateško in z vizijo. Gospodarstvo oziroma podjetja so skupaj s šolami, tehnološkim parkom in univerzo ključni razvojni partnerji," je ob predstavitvi osnutka poudaril Miklavič. Pojasnil je, da gre za vizijo, s pomočjo katere bodo zagotovili gospodarstvu ustrezno podporo, zato da bodo rasla nova in dobro plačana delovna mesta.

Predsednik uprave Hita Tomaž Repinc je dejal, da se mu zdi pametno, da se je gospodarstvo seznanilo s strategijo. "Zdi se mi ključno, da se posamezne dele strategije ovrednoti, da so potem tudi cilji bolj konkretni in jasni, pa tudi bolj zavezujoči," je poudaril.

Da je gospodarstvo tisto, ki mora biti soudeleženo kot eden ključnih deležnikov pri končni realizaciji omenjenih vsebin in aktivno prispevati tudi pri snovanju takih dokumentov in strategij, pa je menil predstavnik podjetja Business Solutions Matic Pirih. "Današnje srečanje je pokazalo, da je na strani gospodarstva zagotovo nekaj izredno proaktivnih posameznikov, ki želijo s konkretnimi predlogi in komentarji doprinesti in soustvarjati naše skupno okolje, v katerem delamo in bivamo. Na strani občine in države pa je, da te namige slišita, upoštevata ter zagotovita pogoje za njihovo uresničitev," je poudaril.

Delovni osnutek strategije bo konec aprila objavljen na spletnih straneh občine in bo že vseboval poudarke iz razprav na to temo. Kot napovedujejo na občini, pa bodo h končni verziji osnutka s pripombami in dopolnitvami lahko prispevali vsi zainteresirani občani in občanke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija