RAZKRITO: Izraelski vohunski šef grozil tožilki Mednarodnega kazenskega sodišča

Svet

Arnaud Bertrand, ki pogosto deli vpoglede in analize o mednarodnih zadevah, politiki in varnostnih vprašanjih, je na platformi X objavil Tvit, ki razkriva podrobnosti o izraelskem vohunskem šefu, kar je povzročilo val odzivov in zanimanja mednarodne javnosti. Nekdanji vodja Mossada, izraelske zunanje obveščevalne službe, naj bi v seriji tajnih srečanj grozil glavni tožilki Mednarodnega kazenskega sodišča (angl. International Criminal Court, kratica ICC), da bi jo prisilil k opustitvi preiskave vojnih zločinov.

Yossi Cohen in Fatou Bensouda

Arnaud Bertrand na X:

"Odličen članek, ki razkriva, da je vodja Mossada osebno grozil fizični varnosti tožilke ICC in njene družine: 'Nočete se zapletati v stvari, ki bi lahko ogrozile vašo varnost ali varnost vaše družine.'"

Yossi Cohen in ICC

Yossi Cohen, nekdanji direktor Mossada, je imel tajne stike s Fatou Bensoudo, takratno glavno tožilko ICC, v letih pred njeno odločitvijo o začetku formalne preiskave vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu na zasedenih palestinskih ozemljih. Ta preiskava, ki se je začela leta 2021, je dosegla vrhunec prejšnji teden, ko je Bensoudin naslednik, Karim Ahmad Khan, objavil, da išče nalog za aretacijo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja zaradi izraelskega ravnanja v vojni v Gazi.

Grožnje in pritisk

Cohen, ki je bil imenovan za direktorja Mossada leta 2016 in je bil tesen zaveznik Netanjahuja, je osebno vodil Mossadovo skoraj desetletje dolgo kampanjo za spodkopavanje ICC. Njegove dejavnosti so bile odobrene na visoki ravni, saj naj bi sodišče predstavljalo grožnjo z obtožbami proti vojaškemu osebju.

Viri trdijo, da je Cohen na Bensoudo izvajal pritisk, naj ne nadaljuje s preiskavo. Na tajnih sestankih naj bi ji grozil z besedami: "Pomagajte nam, mi bomo poskrbeli za vas. Nočete se zapletati v stvari, ki bi lahko ogrozile vašo varnost ali varnost vaše družine." Cohen naj bi uporabil tudi 'gnusne taktike' in se obnašal kot 'zalezovalec'. Mossad naj bi se zanimal tudi za družinske člane Bensoude in pridobil prepise skrivnih posnetkov njenega moža, da bi jo diskreditirali.

Mednarodni vpliv in pravne posledice

Izraelski pritisk na Bensoudo je podprl nekdanji predsednik Demokratične republike Kongo, Joseph Kabila, ki je igral podporno vlogo v zaroti. Razkritja prihajajo v času, ko trenutni glavni tožilec ICC Karim Khan opozarja, da ne bo okleval pri pregonu poskusov vplivanja na uradnike ICC.

Pravni strokovnjaki trdijo, da bi Mossadovi poskusi groženj ali pritiska na Bensoudo lahko predstavljali kazniva dejanja proti upravičenju pravice po členu 70 Rimskega statuta, pogodbe, ki je ustanovila ICC. Tiskovni predstavnik ICC ni želel komentirati specifičnih obtožb, vendar je dejal, da je pisarna Karima Khana bila podvržena "več oblikam groženj in komunikacij, ki bi jih lahko razumeli kot poskuse neprimernega vplivanja na njene aktivnosti."

Politične posledice in nadaljnje preiskave

Odločitev Karima Ahmada Khana, da išče naloge za aretacijo Netanjahuja in obrambnega ministra Yoava Gallanta, je prvič, da je sodišče ukrepalo proti voditeljem države, ki je tesna zaveznica ZDA in Evrope. Njihovi domnevni zločini vključujejo usmerjanje napadov na civiliste in uporabo stradanja kot metode vojskovanja.

Bensoudina odločitev za začetek preiskave je izzvala jezo Izraela, ki se je bal, da bi lahko njegovi državljani bili obtoženi za njihovo sodelovanje v operacijah na palestinskih ozemljih. Izrael že dolgo nasprotuje ICC in zavrača njegovo avtoriteto. Ministri so okrepili napade na sodišče in celo obljubili, da ga bodo poskusili razpustiti.

Razkritja o Cohenovih operacijah so del prihajajoče preiskave Guardian-a, izraelsko-palestinske publikacije +972 Magazine in hebrejskega medija Local Call, ki razkrivajo, kako je več izraelskih obveščevalnih agencij skoraj desetletje vodilo tajno 'vojno' proti ICC.

Tiskovni predstavnik izraelskega premierja je na vprašanja Guardian-a odgovoril: "Vprašanja, ki so nam bila posredovana, so polna številnih napačnih in neutemeljenih obtožb, ki želijo škodovati državi Izrael." Cohen in Bensouda nista želela komentirati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija