RAZKRITO: To je nazadnje pojedlo najstrašnejše bitje, ki je živelo na Zemlji

Svet

Ugotovili so, kaj je bil zadnji obrok 75 milijonov let starega tiranozavra – dva mladiča dinozavra, poroča BBC.

Znanstveniki zdaj pravijo, da je ohranitev te živali in dveh nesrečnih mladičev, ki jih je pojedel, podala nova dognanja o načinu življenja teh plenilcev. "To je dober dokaz, da so tiranozavri med odraščanjem drastično spreminjali svojo prehrano," pravi dr. Darla Zelenitsky z univerze v Calgaryju.

Primerek, ki so ga odkrili, je mladi gorgozaver, pripadnik rodu Tyrannosauridae in bližnji sorodnik velikanskega T-rexa. Star je bil sedem let, ko je umrl in je tehtal približno 330 kilogramov (desetina teže odraslega gorgozavra).

V njegovem prsnem košu, kjer je bil prej želodec, so našli kosti dveh ptičjih mladičev dinozavrov, imenovanih citipes.

"Vemo, da so ti najstniški tiranozavri lovili majhne, ​​mlade dinozavre," je povedala Zelenitsky, ena od vodij ekipe znanstvenikov, ki so svoje delo objavili v reviji Science Advances.

Vrsta zgodnjih fosilnih dokazov, vključno s sledmi ugrizov tiranozavra na kosteh večjih dinozavrov, je znanstvenikom omogočila ustvariti sliko o tem, kako so gorgozavri napadali in jedli velike rastlinojede živali, ki so živele v čredah.

Dr. Francois Therrien iz Palaeontološkega muzeja Royal Tyrrell je te odrasle tiranozavre opisal kot živali, ki so se prehranjevale "nediskriminatorno". "Verjetno so napadali velike rastlinojede živali, jim grizli kosti in trgali meso," je povedal za BBC.

Toda dr. Zelenitsky trdi, da manjši, nezreli tiranozavri niso bili pripravljeni skočiti v čredo večtonskih rogatih dinozavrov. V primeru tega posebnega fosila so ona in njena ekipa našli noge majhnih dinozavrov tam, kjer je bil gorgozavrov želodec, kar pomeni, da je ta plenilec "ljubil krače" kot najbolj mesnati del.

Gorgozavri so bili v mladosti mišičasti in vitki, z rastjo pa so se spremenili v velikane, ki so hodili počasneje, a so bili veliko močnejši. Medtem ko so odrasli gorgozavri z močnimi zobmi grizli in trgali meso, so mladi gorgozavri napadali manjši plen in ga celega pogoltnili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija