REFERENDUMI SE ZAKLJUČUJEJO: Bo Moskva ukrajinske napade obravnavala kot napade na svoje ozemlje?

Svet

Na ozemljih ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje, ki so v celoti ali delno pod nadzorom ruskih sil, se bodo danes zaključili referendumi o priključitvi k Rusiji. Priključitev regij bi se lahko zgodila že do konca prihodnjega tedna, s čemer bi Moskva ukrajinske napade v prihodnje lahko obravnavala kot napade na svoje ozemlje.

Z napovedjo referendumov, ki so se pričeli v petek, so bila v vseh regijah vzpostavljena številna volišča, tisti, ki so bili evakuirani, pa so lahko glasovali tudi v Rusiji. Osebno glasovanje na voliščih bo potekalo izključno danes, medtem ko je bilo ostale dni iz varnostnih razlogov glasovanje organizirano v skupnostih in od vrat do vrat.

Ukrajinske oblasti in zahodne zaveznice so referendume obsodile nemudoma po njihovi napovedi in poudarile, da ne bodo sprejele njihovih rezultatov.

Ukrajinsko ministrstvo, zadolženo za reintegracijo zasedenih ukrajinskih ozemelj, je tudi opozorilo, da bodo vsem organizatorjem glasovanj sodili za njihova ravnanja. Referendume so oblasti označile za nepomembne, saj ti ne bodo spremenili načrtov Ukrajine, ki še naprej namerava "osvoboditi začasno okupirana ozemlja".

Priključitev regij Rusiji bi se lahko zgodila že do konca prihodnjega tedna. S tem bi Moskva ukrajinske napade v prihodnje lahko obravnavala kot napade na svoje ozemlje in se branila z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Zahod v odgovor že pripravlja nove sankcije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  27 .09. 2022 ob  18: 03
-1
zelenski naj objavi "specijalno akcijo ukrajinskih vojaških sil za derusionalizacijo ukrajinskega ozemlja" ! BOBU - BOB !
magik |  27 .09. 2022 ob  11: 36
Vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov je v New Yorku na zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov (OZN) dejal, da so referendumi v Donbasu, Hersonu in Zaporožju odgovor na poziv ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Rusom, naj odidejo.
Zanimivo je, da so se podobni pozivi slišali tudi na mitingih v času SFRJ, predno se je Slovenija odločila za podobno pot v samostojnost. Vendar slovenski politiki te vzporednice ne vidijo, pač pa, tako kot slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, zgolj enostransko obsojajo ravnanja ruske manjšine, katerih pravice je grobo poteptala ukrajinska večina s podporo ZDA in Evropske unije.
Pri tem ruski odgovor na zahodne grožnje o uporabi jedrskega orožja napačno ocenjuje kot ruske grožnje, Golobovi vladniki pa ne vidijo niti tega, kako je politika zveze NATO privedla do ruskega odziva.
Osvoboditev vzhodnega dela Ukrajine izpod jarma neonacistične klike, ki se je povzpela na oblast s pomočjo državnega udara leta 2014 pa napačno ocenjuje kot okupacijo.
Prebivalci nekoč vzhodnega dela Ukrajine trgajo ukrajinske potne liste in z ruskimi zastavami v rokah navdušeno stojijo v vrstah, da bi lahko odali glas in postali del ruske države. (Insajder)