ROP BANK NA DOBROVEM IN V DUTOVLJAH: Začelo se je sojenje, kakšni so očitki odvetnikov obtoženih?

Goriška

Na novogoriškem okrožnem sodišču se je včeraj začela glavna obravnava zoper Maria Piacenteja in Giacoma Pappalarda iz Catanie, ki ju tožilstvo obtožuje ropa bank na Dobrovem in v Dutovljah. Na predobravnavnem naroku krivde nista priznala,  odločila se nista niti za zagovor, ki ga še lahko podata tekom glavne obravnave.

Gregor Veličkov, zagovornik Pappalarda, je po predstavitvi obtožnice povedal, da dokazi zoper obtoženega niso bili pridobljeni v skladu z italijansko zakonodajo. A tožilstvo očitke zavrača. Po prepričanju odvetnika tožilstvo nima dokaza, da bi njegov klient kakor koli sodeloval pri obeh ropih, razen pri preprodaji telefonov, in prstnega odtisa na neki tiskovini.

Tudi Tanja Marušič, zagovornica drugoobtoženega, se je vprašala o zakonitosti pridobitve dokazov o kaznivem dejanju. Kot je izpostavila, dokler obdolžena ne vesta, česa ju obtožujejo, se ne moreta braniti.

Veličkov je predlagal izločitev nekaterih dokazov, med drugim bankovca za deset evrov, ki ga je njegov klient med policijskim zaslišanjem ponudil policistu s prošnjo, naj mu kupi cigarete, policist pa mu ga je zasegel kot bankovec, odtujen med ropom v Dutovljah. Odvetnica Marušičeva pa je predlagala izločitev videoposnetkov nazornih kamer iz objektov v bližini banke na Dobrovem.

Tretji obdolženi v tem primeru ni stopil pred sodišče, je namreč v priporu v Italiji. Sojenje se bo nadaljevalo danes in v sredo.

Novogoriški policisti so aprila letos predstavili ugotovitve preiskav lanskih ropov bančnih poslovalnic na Dobrovem in v Dutovljah. Med ropom banke na Dobrovem 31. avgusta lani sta storilca po navedbah policije odnesla okoli 27.000 kun, nekaj sto poljskih zlotov ter okoli 31.000 evrov. V sodelovanju z italijanskimi kriminalisti iz Gorice in Čedada so tedaj ugotovili, da so pri ropu v Goriških Brdih sodelovale najmanj štiri osebe, ki so si z avtomobili, najetimi na območju Italije, več dni ogledovale bančno poslovalnico in se tako pripravile na izvršitev ropa.

Rop banke v Dutovljah pa so izvedli v popoldanskih urah 1. oktobra lani. V tamkajšnjo bančno poslovalnico sta vstopila dva moška zakritih obrazov, bančni uslužbenki sta zagrozila s predmetom, podobnim pištoli, in od nje v italijanščini zahtevala denar. Uslužbenko sta nato zvlekla izza blagajniškega pulta in odnesla okoli 7100 evrov gotovine.

V okviru čezmejnega policijskega sodelovanja so identificirali še tretjega osumljenca za rop banke v Dutovljah, prav tako državljana Italije z območja Catanie, ki je osumljen tudi sodelovanja pri ropu na Dobrovem. Slednji se je dan po prijetju ostalih dveh osumljenih vrnil na jug Italije.

Vse tri osumljence so v Italiji v preteklosti že obravnavali zaradi podobnih kaznivih dejanj, zato so slovenski policisti sklepali, da gre za kriminalno združbo, specializirano za izvrševanje bančnih ropov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija