RUSKI VRATAR SI JE ZASLUŽIL PRAV POSEBNO DARILO: Trener mu je v slačilnici podaril kalašnikovko (VIDEO)

Svet

Vratar ruskega hokejskega moštva Ižstal Iževsk iz Udmurtije, ki igra v drugi ruski hokejski ligi VHL, Saveli Kononov se je izstrelil v medijsko orbito po zaslugi, za preostali svet, nevsakdanjega darila za odlične obrambe. Trener ekipe Ramil Sajfulin mu je podaril čisto pravo avtomatsko jurišno puško AK-47, legendarno kalašnikovko.

K zmagi nad Čelmetom iz Čeljabinska s 3:2 je bila odločilna prav vratarjeva zanesljivost, ki je navdihnil tudi soigralce, da so se še bolj izkazali na ledeni ploskvi. Zaustavil je kar 36 strelov na gol igralcev nasprotnega moštva, klonil pa je le dvakrat. Triindvajsetletni vratar je bil s strani soigralcev razglašen za najboljšega igralca tekme in za nastop z dodano vrednostjo si je zaslužil prav posebno nagrado.

Trenutek, ko trener v slačilnici preda kalašnikovko kapetanu moštva, ta pa jo izroči ponosnemu vratarju, so ovekovečili z videoposnetkom, ki je seveda nemudoma zaokrožil po spletnih omrežjih domačih, ruskih, in tujih medijev ter postal viralni hit. Zahodni mediji so gesto vodstva ekipe nemudoma označili z oznako bizarno, čeprav ima praksa podeljevanja kalašnikovk v Iževsku povsem zgodovinsko podlago.

Iževsk je mesto s 600.000 prebivalci za Uralom, v njem je živel in delal Mihail Kalašnikov, oblikovalec bržkone najbolj legendarne avtomatske puške na svetu. V mestu Iževsk je muzej, v katerem je zbirka več kot 100 modelov AK-47, obiska vredna pa je tudi strelska galerija, kjer lahko vsak strelja s puško, avtomatskim orožjem ali pištolo.

Tudi onstran Atlantika v severnoameriški hokejski ligi NHL poznajo prakso obdarovanja hokejistov z nenavadnimi darili za njihove izstopajoče predstave na ledu. V ekipi Carolina Hurricanes podarijo gozdarsko sekiro, medtem ko pri moštvu New York Rangers najboljšemu igralcu za zvezdniško predstavo podarijo klasični klobuk Broodway fedora.

Kalašnikovka v svojih različicah ni bila le simbol sovjetske armade. Samostojno zasnovani model so izdelovali tudi v Jugoslaviji. Priljubljena je bila med paravojaškimi skupinami, revolucionarji, borci proti kolonializmu, tihotapci mamil in kriminalci. Na svetu naj bi bilo približno 100 milijonov kalašnikovk, poleg tega naj bi bilo še na milijone ponaredkov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija