ŠAREC ŽE NAPOVEDAL: Skupnemu naročanju streliva se bo v kratkem pridružila tudi Slovenija

Slovenija

Po besedah slovenskega obrambnega ministra Marjana Šarca se bo tudi Slovenija v kratkem pridružila skupnemu naročanju streliva, o katerem so se danes dogovorile članice EU in Norveška. Kot je pojasnil, sama ne bo kupovala streliva, ampak bo prispevala v evropski mirovni instrument, iz katerega se bodo financirale skupne nabave streliva za Ukrajino.

"Slovenija bo ta podpis opravila v kratkem, ko opravi vse postopke, ki so v takšnih primerih običajni," je o sodelovanju Slovenije pri skupnem naročanju streliva za Ukrajino povedal Šarec. Pojasnil je, da Slovenija ne bo kupovala streliva, ampak bo prispevala v evropski mirovni instrument, iz katerega se bodo financirale skupne nabave streliva za Ukrajino.

"Zavedamo se, da bo streliva slej ko prej zmanjkalo, in zato je ta sklad izjemno pomemben in ta dogovor izjemno pomemben," je povedal. Dogovor bo omogočil, da bo proizvodnja streliva v državah, kjer ga proizvajajo, potekala, kar pa bo omogočilo pomoč Ukrajini. Slovenija kapacitet za proizvodnjo streliva nima, je dodal Šarec. Slovenija je sicer doslej Ukrajini že dobavila nekaj streliva, je še povedal obrambni minister.

Obrambni in zunanji ministri EU so se danes dogovorili o nadaljnjih dobavah streliva Ukrajini, ki vključuje tudi skupne nabave. Skupnemu naročilu se je pridružilo 18 držav, 17 članic EU in Norveška, so sporočili v Bruslju.

Iz mirovnega instrumenta bodo za skupne nabave topniškega streliva, ki ga bodo nato poslali Ukrajini, namenili milijardo evrov, še milijardo evrov pa za dobave iz obstoječih zalog. V skladu z dogovorom bodo članice EU in Norveška Ukrajini v prihodnjih 12 mesecih dobavile milijon izstrelkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  21 .03. 2023 ob  20: 32
bella roba, samo še za orožje dajemo denar, podpiramo vojno in orožarske bogataše, škifo!!!!
manemebasat |  21 .03. 2023 ob  13: 20
Podrepne muhe smrdljive!
Ištrijan |  20 .03. 2023 ob  22: 37
BUMBARJI!!! Dajte jim se 1 % od nase dohodnine. Ce se to ne bo dovolj pa obvezni prostovoljni prispevek! Potem pa morda se UKR5 ali UKR10!!!!

Idioti zbudite se! Razlagali ste da se bo Rusija pod tezo sankcij sesula v 2 - 3 mesecih.....mimo je ze vec kot leto! Kaj zdaj?

Do kdaj bomo se za ZDA v ognju pobirali kostanje?!?
Zarja |  20 .03. 2023 ob  19: 48
11
Z tem pošiljanjem orožja se je nato že zdavnaj vključil v vojno , prav tako pa se na ta način podaljšuje vojna.