SE BODO KARTE PREMEŠALE? V Italiji potekajo lokalne volitve, tudi v Trstu

Trst

V Italiji se danes začenjajo dvodnevne lokalne volitve v okoli 1300 občinah, na katerih bo lahko sodelovalo 12 milijonov volivcev. Volilo se bo nove župane Rima, Milana, Torina, Bologne in Neaplja, pa tudi Trsta. V Furlaniji - Julijski krajini bodo volitve, ki so pomembne tudi za slovensko manjšino, potekale v 38 občinah.

Daleč najpomembnejše za slovensko manjšino bodo volitve v občini Trst, kjer je v tekmi za župana deset kandidatov, med njimi je dosedanji desnosredinski župan Roberto Dipiazza. Njegov najresnejši kandidat je predstavnik leve sredine, podpredsednik deželnega parlamenta FJK in nekdanji senator Francesco Russo.

Nove upravitelje bodo izbirali tudi v nekaterih občinah, kjer prebiva slovenska narodna skupnost oziroma so vključene v seznam občin, kjer veljajo določila italijanskega zakona za zaščito Slovencev v Italiji. To so poleg Trsta na Tržaškem še Milje, na Videmskem pa Tavorjana in Dreka.

Volitve, ki bodo potekale še v ponedeljek, bodo pomembne tudi za ugotavljanje siceršnjega političnega utripa v državi, navaja avstrijska tiskovna agencija APA. To bodo prve volitve po izbruhu pandemije covida-19 marca lani in veljajo tudi za preizkus vlade pod vodstvom Maria Draghija, ki je na položaju od februarja letos.

V Italiji je največje zanimanje javnosti za župansko tekmo v Rimu, ki je še povsem odprta. Sedanja županja Virginia Raggi se sooča s še tremi močnimi nasprotniki - z dvema nekdanjima ministroma iz levega tabora in doslej relativno neznanim pravnikom, ki ga podpira desnica. Največ možnosti naj bi imel kandidat leve sredine, nekdanji gospodarski minister Roberto Gualtieri. Nasproti mu stoji kandidat neofašistične in edine opozicijske stranke Bratje Italije, ki so v boj poslali politično neizkušenega odvetnika Enrica Michettija. Glasove jima bo "kradel" nekdanji minister za industrijo Carlo Calenda iz sredinske stranke Akcija, medtem ko naj bi še najmanj možnosti imela prav Raggijeva, ki med petletnim županovanjem kot prva ženska na tem položaju ni ravno blestela, navaja APA.

V Milanu medtem ne pričakujejo presenečenj. V lombardijski prestolnici se obeta vnovična zmaga levosredinskega župana, "gospoda Expo" Giuseppeja Sale. Nasproti mu stoji desni kandidat Luca Bernardo, ki ga podpira Liga pod vodstvom Mattea Salvinija.

V Turinu se medtem obeta sprememba in konec županovanja Chiare Appendino iz Gibanja pet zvezd. Po pričakovanjih bo potreben drugi krog 17. in 18. oktobra med kandidatom desnice Paolom Damilanom in kandidatom levice Stefanom Lo Russom. V Neaplju pa prav tako poteka napet dvoboj med nekdanjim ministrom za izobraževanje, socialdemokratom Gaetanom Manfredijem in desnim kandidatom Catellom Maresco.

V Kalabriji bodo medtem potekale tudi deželne volitve, na katerih bosta lahko sodelovala dva milijona volivcev. Šlo bo za nadomestne volitve po smrti predsednika deželne vlade Joleja Santelija oktobra lani. Volitve so zaradi koronske krize enkrat že preložili. Tudi tu se obeta napeta tekma med kandidatom desnice Robertom Occhiutom in njegovo levičarsko izzivalko, gospodarsko ministrico Amalio Bruni.

Na voliščih po državi bo sicer treba spoštovati stroge higienske ukrepe zaradi koronavirusa. Vhod in izhod na volišče bosta morala biti ločena, volilne kabine bodo morale biti precej narazen. Volivci pa bodo morali nositi maske. Možno bo voliti tudi na domu, če bo oseba v karanteni, še navaja APA.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija