ŠE ENA ŽRTEV DRZNIH TATOV V PIVKI: Tokrat so rekli, da so delavci Telemacha

Kronika

Včeraj popoldne je spet prišlo do drzne tatvine, tokrat v Pivki. Žrtev je bila 74-letnica, ki jo je pri domači hiši zamotil moški, ki se je predstavil kot uslužbenec Telemacha. 'Natvezil' ji je zgodbo o tem, da mora namestiti opremo za boljši signal. Ženska ga je odpeljala na podstrešje, medtem pa je drugi moški iz spalnice ukradel nakit.

Na kaj morate biti pozorni, da ne postanete žrtev drznih tatvin

Tovrstni tatovi običajno delujejo v skupinah. Najpogosteje so na delu dopoldne, njihove žrtve pa so najpogosteje starejši, ki živijo na nekoliko osamljenih krajih.

Storilec poskuša žrtev zamotiti s pogovorom, kot je, da vpraša za pot, ali ste sami doma. Lahko reče, da je iz komunalnega podjetja, telekomunikacijskega ali elektro podjetja, … in da bodo v okolici vaše hiše napeljevali kable, kopali jarke, lahko reče, da zbira staro železo, prosi za vodo, … na vsak način žrtev poskuša zvabiti iz hiše.

Drugi medtem izkoristijo odsotnost žrtve, vstopijo v stanovanje, pregledajo notranjost in pokradejo vrednejše stvari, kot je denar in nakit. Ko tatovi hišo zapustijo, se tisti, ki je ogovoril žrtev, vljudno poslovi in odide. Do hiše se največkrat pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo, pojasnjujejo na koprski policijski upravi.

Občanom zato svetujejo, da imajo nenapovedane obiskovalce stalno pod nadzorom in naj jih ne spuščajo v stanovanjske prostore. Če se predstavijo kot serviserji, izvajalci del in podobno, naj od njih zahtevajo identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Tudi, če stopijo samo za vogal, naj obvezno zaklenejo hišo in ključ vzamejo s seboj. Pozorni naj bodo se na videz oseb, njihova oblačila, govorico, morebitne posebnosti in na vozilo, s katerim so prišli (znamko vozila, barvo, tip, registrsko oznako).

Ko občan ugotovi, da je postal žrtev kaznivega dejanja, naj nemudoma pokliče 113 ali najbližjo policijsko postajo. Tudi, če opazijo neznane osebe in vozila in se jim zdi njihovo zadrževanje na določenem kraju sumljivo (npr. neznanci opazujejo objekt), naj prav tako pokličejo policijo. Če želijo ostati anonimni, naj pokličejo 080 1200.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija