SE PRIPRAVLJA ZATEMNITEV ZEMLJE? Politiki želijo upravljati celo s soncem!  

Svet

Načrt za "zatemnitev" Sonca dobiva podporo političnih krogov. Gre za idejo, po kateri bi se z ustvarjanjem umetnih gmot odbivalo del sončnih žarkov nazaj v vesolje, s ciljem zmanjšati moč sončne svetlobe in energije, ki doseže Zemljo. Kontroverznemu eksperimentu, ki ga financira Bill Gates, je pozornost pred dnevi izkazala Bela hiša, raziskovanja podpira tudi Evropska unija in to kljub temu, da učinki tovrstnega spreminjanja sončnega sevanja in kemične sestave ozračja sploh niso znani.

Študija o solarnem geoinženiringu poteka že od leta 2012 na ameriški univerzi Harvard, financiranje Microsoftovega miljarderja Bill Gatesa pa je projekt pridobil leta 2017. Eksperiment se imenuje SCoPEx (Stratospheric Controlled Perturbation Experiment).

Gre za tehniko, imenovano stratosferska aerosolna injekcija - raztopino, sestavljeno iz vode, gipsa in žveplovih delcev, naj bi se razpršilo na velikih nadmorskih višinah v stratosferi, drugi od petih plasti zemeljske atmosfere, ki se začne 15 kilometrov od tal in se razteza še nadaljnjih 35 kilometrov.  S tem naj bi nastale nove gmote, ki odbijajo sončne žarke. Za zdaj ni znano, kakšni bi lahko bili stranski učinki projekta, ki temeljito spreminja kemično sestavo ozračja. 

Zdaj je projekt dobil tudi to, kar mu je doslej manjkalo: politično podporo. Ameriška administracija pod vodstvom predsednika Joe Bidna je pripravila poročilo, objavljeno 30. junija 2023, poroča Politico, v katerem je izrazila "določeno podporo preučevanju, kako preprečiti sončni svetlobi, da bi dosegla zemeljsko površje kot "načinu za omejitev globalnega segrevanja".

Poročilo bi lahko "pomagalo preusmeriti prizadevanja, ki so bila nekoč omejena na znanstveno fantastiko, na področje legitimne razprave," piše Politiko. "Kontroverzni koncept, znan kot modifikacija sončnega sevanja, je potencialno učinkovit odziv na boj proti podnebnim spremembam, vendar bi lahko imel neznane stranske učinke, ki izvirajo iz spreminjanja kemične sestave ozračja, pa opozarjajo  nekateri znanstveniki," dodaja Politico.

Bela hiša v poročilu navaja, da bi "program raziskav znanstvenih in družbenih posledic spreminjanja sončnega sevanja (SRM) omogočil sprejemanje odločitev na podlagi boljših informacij o možnih tveganjih in koristih SRM " in da "SRM ponuja možnost občutnega hlajenja planeta v časovnem okviru nekaj let".

Z vsako obliko modifikacije sončnega sevanja so povezana tveganja, ki lahko vplivajo na zdravje ljudi, biotsko raznovrstnost in geopolitiko, ugotavlja poročilo Bele hiše, saj bi spreminjanje sončne svetlobe lahko spremenilo globalne vremenske vzorce, motilo oskrbo s hrano in povzročilo nenadno segrevanje, če bi to prakso razširili in nato ustavili. A je pomembno to primerjati s sedanjimi nevarnostmi podnebnih sprememb.

"Razumevanje teh vplivov je ključnega pomena za omogočanje premišljenih odločitev o možni vlogi SRM pri reševanju človeških stisk, povezanih s podnebnimi spremembami," so zapisali.

Tudi Evropska unija je že izrazila pripravljenost začeti mednarodne razprave o tem, ali in kako bi lahko človeštvo omejilo ogrevanje s soncem. Tako bo EU podpirala mednarodna prizadevanja za "celovito oceno tveganj in negotovosti podnebnih posegov, vključno s spreminjanjem sončnega sevanja, in spodbujala razprave o morebitnem mednarodnem okviru za njegovo upravljanje, vključno z vidiki, povezanimi z raziskavami," sta Evropski parlament in Evropski svet zapisala v skupnem sporočilu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  14 .07. 2023 ob  14: 39
12
Kriminalec Kill Gates!