SE RADI NAMAKATE V BANJI IN TUŠIRATE? Strokovnjaki o pogostosti umivanja

Trendi

Osebna higiena predstavlja enega najtemeljnejših stebrov zdravja, a nedavna zgodba Iranca Amouja Hajija, ki je živel 94 let in več kot pol stoletja ni posegel po vodi, je pokazala, da to morda ni povsem nujno. Vendar pa je vpliv odsotnosti umivanja na zdravje zelo odvisen od okolja, v katerem oseba živi. Kaj bi se zgodilo, če bi se odpovedali rednemu umivanju? Sledijo razlage strokovnjakov.

Mikrobiolog Jason Tetro pojasnjuje, da je prhanje potrebno zgolj v izjemnih primerih, če seveda lahko prenesete določeno mero smradu. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko pogosto umivanje s kože izpere naravno zaščito. Izjema velja za genitalije, vendar pa je važno, da umivanje ne postane obsesivno. Koža ima naravno zaščito v obliki sebuma, izločka lojnic, ki ohranja naravno pH vrednost. Zato je mnogo strokovnjakov mnenja, da je potrebno umivanje omejiti na minimum, da se izognete možnim težavam, ki jih lahko povzroči preveč higiene.

Dr. Robert Shmerling poudarja, da je vsakodnevno tuširanje lahko celo škodljivo za zdravje kože. Umivanje kože odstranjuje naravna olja in koristne bakterije, kar lahko privede do izsušitve, razdraženosti in srbenja. To še posebej velja za starejše, katerih koža je tanjša, manj hidrirana in občutljivejša. Takšna koža je bolj dovzetna za vdor bakterij, ki lahko povzročijo težave. Dr. Elaine Larson, strokovnjakinja za kužne bolezni, poudarja, da se večina ljudi umiva iz estetskih razlogov, vendar pa to s higienskega vidika ni potrebno.

Pretirano umivanje lahko odstrani zaščitni kislinski plašč kože, ki jo naredi bolj dovzetno za bakterije in viruse. Številni zdravniki poudarjajo, da imunski sistem mora biti izpostavljen mikroorganizmom, saj se tako ustvarjajo protitelesa. Pretirana higiena lahko poveča tveganje za alergije, astmo, avtoimunske bolezni in diabetes. Dermatolog dr. Brandon Mitchell dodaja, da je pretirano umivanje nepotrebno, saj koža že sama po sebi poskrbi za svoje potrebe. Nekateri strokovnjaki celo priporočajo umivanje le enkrat ali dvakrat tedensko.

Strokovnjaki za lase menijo, da bi se tisti z občutljivimi lasmi morali izogibati prepogostemu šamponiranju. Strokovnjakinja Andrea L. Hayden pravi, da bi se ti ljudje morali umivati z šamponom največ dvakrat tedensko, da ohranijo naravno vsebnost olja in potrebno vlažnost las. Tisti z grobimi in skodranimi lasmi bi si morali lase umivati enkrat tedensko ali še redkeje, saj so ti lasje bolj suhi in potrebujejo dlje časa za naravno proizvodnjo olja. Hkrati pa je priporočljivo uporabljati mlačno vodo in omejiti čas umivanja, saj visoka temperatura in dolgotrajno umivanje kožo izsušita.

Skratka strokovnjaki spodbujajo, da premislite o svoji rutini umivanja ter poskrbite za svojo kožo in lase s premišljeno in pravilno nego. Prekomerno umivanje lahko odstrani naravno zaščito in poveča tveganje za težave, kot so suha koža, srbenje in razdraženost. Prav tako lahko preveč higiene škoduje imunskemu sistemu in poveča tveganje za različne bolezni. Bistveno je tudi pravilno skrbeti za lase, saj pretirano šamponiranje lahko izsuši lase in odstrani naravno olje. S pravilno nego lahko ohranite naravno ravnovesje kože in las ter poskrbite za svoje celostno dobro počutje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  29 .08. 2023 ob  16: 27
Midva lahko piseva v dialektu in tudi slovnicno nepravilno, en novinar si pa tega ne bi smel privosciti.
manemebasat |  28 .08. 2023 ob  17: 55
10
Po tvoje je torej dzamija in ne mošeja, guzva in ne gneca, ma in ne ampak?
Ištrijan |  27 .08. 2023 ob  20: 12
-5
@manemebasat

Mogoče v sloveniji.....pri nas je ze prav tako!
manemebasat |  27 .08. 2023 ob  16: 06
Ni banja , ampak kad!