SE SLOVENIJA DOVOLJ ZAVEDA POMENA MORJA? "Varnost je boljša, nas pa čaka še veliko dela"

Koper

EU 20. maja praznuje evropski dan pomorstva. Ta je namenjen dvigu zavesti o pomenu morja. Direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec ocenjuje, da smo v Sloveniji na področju varnosti plovbe naredili veliko premikov na bolje, na splošno pa nas čaka še veliko dela.

"Na področju varnosti, ki je naša primarna dejavnost, smo naredili kar nekaj premikov na bolje, ampak če gledamo pomorstvo kot celoto, pa nas čaka še veliko dela," je povedal Klinec. Med pozitivnimi premiki je pri tem izpostavil vzpostavitev novega centra za nadzor prometa in upravljanje v kriznih situacijah na morju ter sprejemanje pomorskega prostorskega plana na ravni države. Prav tako sledijo strategiji evropske agencije za pomorsko varnost ter delujejo usklajeno s koordinacijo služb na morju, s katero si tudi izmenjujejo dobre prakse.

Po drugi strani pa Klinec pogreša element ladjarstva, od katerega je odvisno tudi izobraževanje in s tem tudi dotok kadrov v pomorsko panogo. Prav tako si direktor uprave za pomorstvo želi korakov naprej na okoljskem področju, kakršnega bi predstavljala ratifikacija konvencije o balastnih vodah. Glede vzpostavitve sistema za nadzor plovbe, t. i. VTS centra je Klinec navedel, da bodo začeli pripravljati potrebne pravne podlage zanj in projekt poskusili peljati vzporedno s projektom s področja varnosti plovbe, pri katerem sodelujejo z drugimi jadranskimi državami.

Evropski dan pomorstva so razglasili leta 2008. Poleg partnerstev in sodelovanja med osrednjimi deležniki je prispeval k dvigu zavesti na ravni unije o pomenu trajnostnega upravljanja morskih virov, je zapisala Evropska komisija. Ob tej priložnosti poteka tudi tradicionalno srečanje, ki letos poteka virtualno iz nizozemskega Den Helderja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  21 .05. 2021 ob  14: 12
na žalost se Slovenija ne zaveda - se pa zelodobro zavedajo sosedje I in CRO. Še avstrijci, mađari, bosanci in srbi se tega bolj zavedajo pa čeprav morja nimajo ali ga pa samo preko mosta gledajo