SKUPŠČINA LUKE KOPER BO KONEC JUNIJA: Odločali bodo o dividendah, pa tudi o razrešnici vodstvu družbe

Koper

Vodstvo Luke Koper je za 28. junija sklicalo skupščino. Na njej bodo delničarji odločali o predlogu, da se za izplačilo dividend od 50,23 milijona evrov bilančnega dobička za lani nameni 35 milijonov evrov ali 2,50 evra bruto na delnico, kot je to vodstvo predlagalo sredi aprila.

Preostanek dobička bo po predlogu iz sklica, objavljenega prek spletnih strani Ljubljanske borze, ostal nerazporejen.

Skupščina se bo seznanila z lanskim poslovanjem in odločala o razrešnici vodstvu družbe. Odločala bo o predlogu, da bo revizor družbe v prihodnjih treh letih družba BDO Revizija ter o predlogu glede politike prejemkov organov vodenja, nadzora in vodenja odvisnih družb.

Lani je vodstvo družbe predlagalo dividendo v višini 0,71 evra bruto na delnico, a je skupščina potrdila nasprotni predlog Slovenskega državnega holdinga in dividendo v višini 1,14 evra.

Skupina Luka Koper je lani ustvarila rekordnih 313,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 37 odstotkov več kot predlani. Čisti dobiček je poskočil za 133 odstotkov na prav tako rekordnih 74,2 milijona evrov. Največji doslej je bil tudi pretovor blaga v pristanišču.

Za letos na ravni skupine pričakujejo sedem odstotkov nižje skupne čiste prihodke od prodaje in 56 odstotkov nižji čisti dobiček. Pretovor naj bi bil na ravni lanskega leta.

S koncem junija se sicer z mesta predsednika uprave družbe poslavlja Boštjan Napast. Nadzorniki so z njim sklenili sporazum o predčasnem prenehanju mandata, vodenje uprave pa bo prevzela članica uprave Nevenka Kržan. Vmes bodo nadzorniki novega predsednika uprave poiskali z javnim razpisom. Napast naj bi poslovno pot po pisanju medijev nadaljeval v Mercatorju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija