Slovenski proračun bo danes preučila še evroskupina

Finančni ministri držav v območju evra bodo danes v Bruslju preučili proračune članic na podlagi ocen Evropske komisije, objavljenih minuli petek. Slovenijo je Bruselj pozval k doslednemu izvajanju proračuna, ki je sicer v skladu s pravili, a manevrskega prostora ni. Sestanka se bo udeležil državni sekretar na finančnem ministrstvu Mitja Mavko.

Bruseljska ocena Slovenije iz minulega tedna se glasi: proračun je v skladu s pravili, a manevrskega prostora ni, ukrepanje za odpravo presežnega primanjkljaja se zdi učinkovito, fiskalni napor v letu 2014 bo po napovedih ustrezen, a napredek pri strukturnih, dolgoročnih fiskalnih ukrepih je omejen.

Na splošno je za komisijo "pomirjujoče", da v nobenem proračunskem predlogu ni ugotovila kršitev pakta o stabilnosti in rasti, tako da nobene članice ni bilo treba pozvati k reviziji proračunskega načrta. Več pa jih je dobilo kritike in poziv, naj opozorila upoštevajo pri dokončnem sprejetju proračunov.

Slovenija je sicer, sodeč po bruseljskem "proračunskem zemljevidu", med boljšimi državami. V najboljši skupini držav sta Estonija in Nemčija, na drugem mestu so Slovenija, Francija in Nizozemska, na tretjem Belgija, Avstrija in Slovaška, na četrtem mestu pa Španija, Italija, Luksemburg, Malta in Finska.

Komisija je minuli petek sploh prvič ocenila proračunske predloge 13 članic območja evra - vseh razen Grčije, Irske, Portugalske in Cipra, ki jih pozorno spremlja že v okviru programov pomoči, ter treh držav zunaj območja evra - Hrvaške, Poljske in Litve. To predvideva zakonodajni dvojček, ki je začel veljati letos spomladi.

Na splošno sicer komisija za celotno območje evra ugotavlja, da mora večina držav nadaljevati fiskalno konsolidacijo in strukturne reforme za utrditev temeljev za trajnostno rast in zdrave javne finance, ter svari pred zmanjševanjem izdatkov za javne investicije.

Deli novico: