SO GOVORICE O PRITOŽBAH RESNIČNE? Jelinčič jih ne razume, dobili pa smo tudi odgovor iz Luke Koper

Koper

V uredništvo smo prejeli namig, da naj bi se po Luki Koper že dlje časa govorilo o pritožbah zoper hrup, ki se razlega iz koprskega pristanišča, te pa naj bi prihajale s strani poslanca Zmaga Jelinčiča. Je 'kaj na tem' ali gre le za govorice? 

Po luški kuloarjih in tudi širše naj bi se že eno leto govorilo o pritožbah Zmaga Jelinčiča, ki si je v vili v Žusterni uredil drugi dom, da ga moti hrup tovornih ladij, namenjenih v pristanišče, pa spuščanje težkih verig sider, sidranje velikih ladij, ki da motijo njegov razgled in podobno. Da bi rad neoviran razgled na Koprski zaliv, ne skriva. Prav tako brez dlake na jeziku pove, ko ga zmoti kaj drugega. Ga torej res nervira tudi hrup, ki se razlega iz pristanišča?

Kot nam je pojasnil poslanec Slovenske nacionalne stranke (SNS), to nikakor ne drži. "Jaz podpiram, da se Luka Koper gradi in nadgrajuje, da veča slovensko gospodarstvo in s tem tudi boljša življenje Slovencev," je dejal za naš portal. Zato ne razume govoric, da ga moti pristaniški hrup oziroma da je v Luko celo pošiljal pritožbe: "Ne razumem zakaj, sploh ne najdem nobene logične povezave."

"Me pa včasih moti ko, v toplejših dneh, po spodnji cesti ponoči drvijo 'mladiči' s skuterji in 'šopajo' kot zmešani, ne grejo samo 25 km/h, in ropota kot sto hudičev," je priznal.

Še vedno ga motijo luči pred parcelo, ker mu zastirajo pogled na morje. "Ampak to je Popovič (Boris, op. a) že umaknil, Bržan (Aleš, op. a.) pa jih je dal nazaj. Verjetno zato, ker nisva v isti politični usmeritvi. Drugo pa me ne moti," je dodal.

Kot pravi, se zelo dobro razume tudi s sosedi"Tudi kakšno kavo skupaj spijemo." Poudaril je še, da se dobro razume tudi s sosedom, ki je Tunizijec. "O njem lahko rečem samo pozitivno, ko je bilo treba, mi je vedno pomagal." Tudi sicer pa se na Obali počuti dobro.

Z vprašanji glede pritožb nad pristaniški hrup smo se obrnili tudi na Luko Koper, kjer pa nam na vprašanje, ali so morda prejeli kakšno pritožbo s strani Jelinčiča, niso odgovorili, so nam pa pojasnili, da so v letošnjem letu do danes prejeli skupno 15 pritožb. "Večina se jih nanaša na hrup ladij privezane v pristanišču, nekaj pa tudi na hrup ladij na sidrišču, torej izven pristanišča. Pritožbe so razmeroma redka glede na letno število ladij. Se pa vse pritožbe nanašajo na nočni čas," pojasnjujejo v koprski luki in dodajajo, da vse pritožbe zabeležijo, preverijo in nanje tudi odgovorijo.

"S pomočjo merilnih naprav, ki so nameščene na treh lokacijah okoli pristanišča, preverimo, ali so te zaznale povečano stopnjo hrupa. V kolikor meritve to potrdijo, sledi identifikacija sporne ladje in vira hrupa, ki je lahko različen od ladje do ladje. Skupaj z Upravo za pomorstvo, ki skrbi za varnostni režim v slovenskem morju, ter z ladijskimi agenti smo uskladili protokol, ki za kontejnerske ladje predvideva uporabo agregatov (ki jih ladja potrebuje za proizvodnjo električne energije) usmerjenih stran od bivalnih naselij, za ladje za prevoz avtomobilov pa uporabo prezračevalnih sistemov na tisti strani ladje, ki je usmerjena proti pristanišču," pravijo.

Ob tem v Luki Koper poudarjajo, da ne slovenska ne evropska zakonodaja ne predvidevata omejitev hrupa ladij, zato tudi Uprava za pomorstvo, ki ima edina pooblastila za ukrepanje na ladjah, nima podlage za ugotavljanje prekomernega hrupa ladij. Kljub temu v pristanišču ocenjujejo, da jim je uspelo, v dogovoru in ob sodelovanju vseh deležnikov, to problematiko bistveno omiliti glede na pretekle izkušnje, "potrebno pa je upoštevati tudi vremenske dejavnike, ki prav tako vplivajo na jakost in smer hrupa, še posebej v nočnem času, ko je vsakršen hrup v okolju bolj izrazit".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  20 .12. 2021 ob  08: 29
govorice so bile takšne izmišljene ali ne, to se je govorilo že pred letom dni, da novega znanega prebivalca vse moti med drugim tudi hrup,,luči..itd..
žalostno bi bilo da mu uspe kaj od tega
olor |  18 .12. 2021 ob  22: 01
Kaj ga Primorci nimate poln k... in ga poterate nazaj k žabarjem. Lenuh poslanski
 |  18 .12. 2021 ob  15: 27
10
@ kjocola govoriš o slovenscini ali jeziku sredine? Ker će lahko pripomnim slovenscina z obalo ne imela veliko sticnih tock …ali si mislil na autohtoni jezik premijera? Do takrat ko bodo na obalo prihajali bebci Ala Plemeniti ( res moraš bit neumen, da si kaj takega daš zraven imena ) bi vedno kretanja In delitev ker on misli, da će je ze kupil parcelo pod mizo , da lahko dela kar hoće In kar je počel ko je Bob Rok ( Popo ) bil na oblasti
alfa |  18 .12. 2021 ob  11: 42
poslušaj ti "kjoća" komentiramo to kar je pač objavljeno, zdaj pa če je ali ni zgodba resnična ni naša stvar,ti je jasno! nabavi detektive pa naj raziščejo zgodbo in še enkrat objavijo.
kjočola |  18 .12. 2021 ob  10: 26
-16
Tale prispevek, še bolj pa komentarji, kažejo na to, kako smo slovenci pokvarjeni, špe bolj pa butasti.
Kakor je razvidno, si je nekdo enostavno IZMISLIL celo zgodbo.

Vi komentatorji pa udrihate po celi zgodbi, kot butalci po oslovi senci.

Obnašate kot "oh in sploh" avtohtoni prebivalci, obenem pa vas ne moti, da postaja slovenski jezik čedalje bolj v manjšini. Dajte no.
Pjero Panin |  18 .12. 2021 ob  00: 17
15
Bomo vidli kolko casa bo se trajalo dokler ne bo hotu zapret parencane ker ga motijo motorji ;-)
japajade |  18 .12. 2021 ob  00: 04
16
Kolikor je znano, je lastnica hiše v Žusterna še vedno Monika, ki je s sodno prepovedjo posegla, da Jelinčič nima vode ne elektrike po uradni poti, temveč se je priklopil na napeljavo soseda! Dokaj velik kreten moraš biti, da vlagaš denar v nekaj, kar ni tvoje! :)
zoran13 |  17 .12. 2021 ob  21: 04
21
Ob nakupu parcele, ki je na odlični lokaciji, manjka samo podzemni tunel, da bi imel direkten dostop do morja, je imel veliko sreče, denarja in še česa, saj si bi ostali državljani takšno srečo zelo težko zamislili. Kaj vse moramo potrpeti v vsakdanjem življenju je povsem odveč pripovedovati, od zanosa železove rude po cestah, ob velikih nevihtah, do poplav, do pretiranega hrupa, ki ga povzročajo avtomobili, pa kamioni, da ne govorimo o predelanih motorjih, ki smo jih tudi mi predelovali, kot najstniki. Da o smogu vseh vrst niti ne govorimo, pa o radioaktivnem premogu iz Raše, pa o Plominu, pa o termoelektrarni v Monfalconu, pa o železarni v Žavljah, itd...da o svetlobnem smogu niti ne govorimo. Koliko vse to vpliva na zdravje se niti ne sme pomisliti, saj je znano, da prebivalci Obale zelo obolevajo za boleznimi ščitnice, kar je slovenski fenomen, saj bi glede na jod v morju in njegovi bližini ter mediteranski prehrani , bi teh obolenj skorajda ne bi smelo biti...Žaščitni zakoni se žal sprejemajo v Parlamentu, keterega je od vsega začetka leta 1992 član tudi Zmago Jelinčič, z izjemo neizvolitve leta 2011, pa se je ponovno vrnil leta 2018, kdo bi potem bolje vedel, kako in kaj. Glede na vse zapisano, bi predlagal, da ga za njegove zasluge ob vožnji mimo njegove domačije, lepo pozdravimo in še posebej pozvonimo z zvoncem na biciklu ali motorju...
Obala1 |  17 .12. 2021 ob  15: 20
49
Ena zadeva mi ni jasna, koga sploh briga mnenje enega tipa kot je on ( korumpirani politik ki bi svoj glas prodal za par eurov In ki si je nadel en butasti naziv kot je plemeniti ceprav je bil In bo vedno ostal butast )…on ni bil In Nikoli ne bo domaćin zato ni jasno zakaj mu Regional daje toliko medijskoga prostora …tudi njegovo jelenje rogovje nas ne zanima ceprav bi bil za Guinessa
Dinksi |  17 .12. 2021 ob  13: 54
30
Plemeniti, čistokrvni domačin, nimaš pravice do besede še najmanj 10 let!!!!!
alfa |  17 .12. 2021 ob  13: 25
29
hja tako je ,ko ti ponoči manjka kaka fajna dobra prasica v postelji , te potem vse moti :-))
frikofrkic |  17 .12. 2021 ob  13: 13
61
1. Gospod Ayari je zate Koprčan, ne pa nek Tunizijec. Ti Zmago si nezaželen priseljenec.
2. Luči pod hišo si dobil, ker tam morajo biti. V Kopru ne boš več kupčkal za lastne žepe, kot si delal z Borisom. Pa pljuvaj Bržana kolikor ti paše, jaz bi ti na njegovem mestu še en kandelaber postavil.
3. Če že prihajaš v Koper, prihajaj vsaj spoštljivo, nismo mi tu zate, lahko pa se zate potrudimo tudi biti neprijazni.
1