SO RAZMERE V ŠOLAH PRIŠLE V JAVNOST ŠELE PO DOGODKU V BEOGRADU? "Ne mine šolsko leto brez groženj, tudi starševskih"

Kronika

Medtem, ko ravnatelji slovenskih osnovnih šol medijem očitajo, da se preveč pozornosti namenja nedavnim dogodkom v Srbiji in podobnim, slovenska policija miri, da so ljudje postali preobčutljivi. Pri naših južnih sosedih so šolniki o problemih, s katerimi se soočajo v osnovnih in srednjih šolah, spregovorili odprto in javno.

Deček ene od zagrebških osnovnih šol, šlo naj bi za osmošolca, je po prepiru s sošolci odšel domov, fotografiral naboj in ga poslal sošolcem. Posredovala je policija.

Dijaki ene od zagrebških srednjih šol so policiji prijavili, da je eden od sošolcev, ki je bil izključen iz šole pred mesecem dni, še vedno pa prihaja na prakso, na družbenih omrežjih objavil fotografijo pištole. Teden dni pred tem je starš enega od učencev zagrebške osnovne šole, ki mu je bil izrečen ukor, zagrozil šoli, da se jim bo ponovil 'beograjski scenarij'.

Na osnovni šoli v Medjimurju je učenec učiteljici pokazal na telefonu fotografijo pištole, dan kasneje so policisti pri njem našli plinsko pištolo oziroma plašilko. Končal je v enomesečnem preiskovalnem zaporu. Nekaj dni pred tem je učenka iz Bjelovarja objavila 'listo za odstrel' z imeni sošolcev in zagrozila, da jih bo vse pobila. Privedli so jo policisti, vrgli so jo iz šole.

Hrvaški mediji se ob navedenih dogodkih sprašujejo, ali je gre za posamezne primere, ali pa je bil dogodek v Beogradu zgolj povod, da je tovrstno vedenje pri otrocih in mladih prišlo v javnost. Kot je za medije dejala ravnateljica zagrebške Upravne šole Suzana Hitrec, ki je tudi predsednica Združenja hrvaških srednješolskih ravnateljeve, vse kaže, da je dogodek v Beogradu sprožil negativen val v ljudeh. Gre namreč za učence, ki so prišli v središče pozornosti zaradi groženj, da bodo storili nekaj podobnega. Dodaja, da gre za posamezne in redke primere.

Đuro Baloević, ravnatelj OŠ Vjekoslav Parać iz Solina, pravi da na območju njihove županije incidentov, ki bi bili podobni zgoraj navedenim, niso zabeležili. Prihajajo pa na dan nekateri podatki o problematičnih pogojih in družinah, v katerih živijo nekateri učenci. "In prav je, da pridemo do takih informacij," dodaja Baloević. Po njegovem mnenju stoodstotne varnosti ni v nobeni šoli in nobeni državi, sam pa je bolj zagovornik odprtih šol. "Vprašanje je, kaj bi imeli od tega, če bi šole spremenili v vojašnice," se sprašuje v izjavi za Slobodno Dalmacijo.

Vodja šolskega sindikata Preporod, Željko Stipić, pravi da sta se nesrečno povezala dva dogodka – tragedija v Beogradu in zadnji tedni pouka, ko je na šolah tudi na splošno več neželjenih pojavov. Kot je dejal, ni nobena skrivnost, da ob koncu šolskega leta starši prihajajo v šole. Pa ne zato, da bi se informirali o svojem otroku, ampak zato, da izvajajo pritisk na učitelje. Prav tako učenci na družbenih omrežjih neprimerno komentirajo delo učiteljev, ni pa tudi nič neobičajnega, da poškodujejo šolski inventar ali učiteljevo vozilo. Kot poudarja, do sedaj še ni bilo konca šolskega leta, da se ne bi poškodoval avtomobil katerega od učiteljev ali, da ne bi bilo groženj.

Na beograjski osnovni šoli Vladislava Ribnikarja, kjer je 3. maja 13-letnik ubil devet učencev in varnostnika, se je danes znova začel pouk. Več kot 250 staršev je pred tem sicer pozvalo, naj se letošnje šolsko leto na tej šoli predčasno zaključi. "Pouk se je začel, danes bo potekal od osmih zjutraj in popoldne od 13. ure," je danes za srbsko nacionalno televizijo RTS potrdila Snežana Vuković z ministrstva za šolstvo.

Poudarila je, da otrokom, za katere bodo starši ocenili, da se bojijo iti k pouku, ni treba v šolo, ker da bi bilo to "novo nasilje nad otrokom ter nihče z ministrstva in strokovnih krogov ne vztraja pri tem". Na šoli so se odločili, da bo pouk potekal po krajšem urniku, brez izpraševanj in ocenjevanj. Za varnost bo skrbelo po šest policistov v vsaki izmeni.

Če otroka ne bo v šolo, bodo starši morali dostaviti dopis z obrazložitvijo, zakaj ga ni k pouku, je dejal predsednik sveta staršev šole Igor Đorđević. Ena od staršev, ki se zavzema za predčasni konec šolskega leta, Aleksandra Bulatović je ocenila, da se je k pouku vrnila približno polovica učencev.

Skupina staršev poleg tega, naj za konec letošnjega šolskega leta na tej šoli določijo 3. maj, zahteva tudi odgovornost ravnateljice šole, šolskega psihologa in pedagoga. Bulatović je dejala, da je njihova objektivna odgovornost nesporna, ali so odgovorni tudi subjektivno, pa bi morali ugotoviti.

Medtem se v Srbiji po strelskem napadu na šoli in streljanju, v katerem je dan pozneje 20 letnik blizu Mladenovca ubil osem ljudi, nadaljuje akcija zbiranja nezakonito pridobljenega orožja. Do sobote do 19. ure so prebivalci izročili 33.427 kosov orožja in 1,3 milijona kosov streliva, je danes pojasnila Bojana Otović Pjanović z ministrstva za notranje zadeve.

Možnost predaje nezakonitega orožja brez posledic se bo iztekla 8. junija. Cilj vlade je, da število kosov orožja znižajo z ocenjenih 450.000 na 40.000 oziroma na deset odstotkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  22 .05. 2023 ob  14: 20
Dejmo rect da en strasten navijac nogometnega kluba recimo Maribor da ne bom koga uzalu naredi otroka in zagovorniki pravic otrokov pravijo da zausnica mu bo pustila globoke travme tudi kadar zganja pizdarije in isce raztur inventarja ali okolice sole.Evo primer bonifike ko so detonirali vse kar je blo na dosegu roke do mosta.
Zdej ce bi se predpisalo da se dolocene skupine lahko obravnava drugace to je ze diskriminacija.
Ucitelj ni neumen ne bo mlatu nedolznega so pa zgubili spostovanje