Soči danes prižiga ogenj v Olimpiji

Vrhunski hokejski igralec in ambasador zimskih olimpijskih iger v Sočiju Aleksander Ovečkin bo danes v grški Olimpiji prevzel olimpijski ogenj, ki bo 7. februarja prihodnjega leta prispel in osvetlil olimpijski Soči. Olimpijsko plamenico bo na poti nosilo 14.000 oseb, opravila bo 65.000 kilometrov dolgo pot in med drugim obiskala tudi vesolje.

Prvi bo olimpijsko baklo iz antične Grčije, kjer so se rodile olimpijske igre moderne dobe, ponesel prav Ovečkin. "Zahvaljujoč Sočiju 2014 so mi zaupali, da sem med nosilci olimpijske plamenice. Še posebno velika čast zame je, da sem prvi ruski nosilec ognja. Sem zelo vesel in to mi veliko pomeni. Ponosen sem, da sem del te ceremonije ob prižiganju ognja, ta se bo zdaj podal na največjo nacionalno štafeto v olimpijski zgodovini," je povedal Ovečkin.

Rusi so za olimpijske igre pripravili posebnost. Prvič v zgodovini olimpijskih iger bo namreč olimpijski ogenj potoval tudi po vesolju. Kot sta dejala predstavnika mednarodne vesoljske postaje Mir Oleg Kotov in Sergej Rjasanski, bo bakla med postankom v vesolju 9. novembra prvič v zgodovini na poti tudi zunaj meja Zemlje.

Olimpijska bakla bo na svoji poti med drugim prepotovala 83 ruskih pokrajin, kjer bo obiskala 2900 ruskih mest in naselbin. Igre med 7. in 23. februarjem so prireditelje doslej stale preko 37 milijard evrov, kar je že zdaj petkrat več od predvidenega.