SODOBNA KULTURA V KOPRU: V Libertasu predstavljen načrt prenove; kdaj bodo pričeli z urejanjem?

Koper

V nekdanjem skladišču soli Libertas v Kopru so predstavili načrt prenove stavbe, ki jo želi občina nameniti prvenstveno sodobni oziroma urbani kulturi. Če bo uspela pridobiti 3,5 milijona evrov evropskih sredstev, bodo čez leto dni začeli urejati prireditveni dvorani, prostor za galerijo, sobo za sestanke in podporne prostore.

Odkar je občina leta 2020 odkupila Libertas, v njem občasno potekajo prireditve, večinoma s področja sodobne oziroma alternativne kulture. Izpeljali so jih več kot sto in našteli več kot 37.000 obiskovalcev. Ciljno občinstvo želijo ohraniti.

Vendar skoraj 200 let stara stavba ni toplotno izolirana, streha pušča, poleg tega ni protipotresno varna. Načrt prenove je občina naročila pri ljubljanski arhitekturni pisarni ARP studio. Pridobila je že gradbeno dovoljenje in kulturnovarstveno soglasje. Kot je pojasnila vodja projekta prenove Libertasa na Mestni občini Koper Denis Petelin, so se soočili z veliko omejitvami. Objekt mora ohraniti iste gabarite, zagotoviti je treba statično ustreznost in sanitarne pogoje.

Načrt tako predvideva zamenjavo strehe in lesenih tramov. V notranjosti bodo postavili novo jekleno konstrukcijo, ki bo omogočila tudi razdelitev dveh tretjin stavbe na dve etaži. Celotno višino stavbe bodo izkoristili le pri glavni dvorani s 326 sedišči oziroma 700 stojišči. Poleg nje bodo uredili še malo dvorano z 200 stojišči oziroma 100 sedišči, galerijski prostor s površino 400 kvadratnih metrov, večnamensko avlo, kjer bo delovala tudi kavarna in kjer bo prostor za izvedbo manjših prireditev, prostor za sestanke in podporne prostore.

V dokumentu identifikacije investicijskega projekta, ki ga je na oktobrski seji sprejel koprski mestni svet, je vrednost prenove ocenjena na 6,5 milijona evrov (z vključenim DDV). Občina namerava vložiti tri milijone evrov lastnih sredstev, tako da je pogoj za uresničitev načrta pridobitev dodatnih 3,5 milijona evrov.

Občina se je prijavila na povabilo Združenja mestnih občin Slovenije za pridobitev sredstev za sofinanciranje operacij urbane prenove iz evropskega mehanizma celostnih teritorialnih naložb. Kot je pojasnila svetovalka župana za kulturo in mednarodne projekte Vesna Pajić, je bila v prvi fazi prijava uspešna, zdaj pa pripravljajo dokumentacijo za drugo fazo. Rok se izteče januarja. Če bo šlo vse po načrtih, se bo prenova začela oktobra 2024.

Udeleženci ponedeljkove predstavitve so sicer imeli nekaj pripomb, največ glede zvoka. Sosedje so zaskrbljeni zaradi morebitnega hrupa, ustvarjalci pa zaradi akustičnih značilnosti dvoran.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija