ŠOKANTNA SODNIŠKA ODLOČITEV: Oproščen obtožb, ker jo je "otipaval manj kot deset sekund"

Kronika

Številni mladi v Italiji so v zadnjih dneh na družbenih omrežjih izražali ogorčenje, potem ko sodišče v Rimu ni kaznovalo hišnika, ki je na srednji šoli otipaval 17-letno dijakinjo, ker njegovo dejanje "ni trajalo dovolj dolgo". Po mnenju sodnikov ni šlo za kaznivo dejanje, saj je otipavanje trajalo manj kot deset sekund.

Fotografija je simbolična. 

17-letna dijakinja na eni od rimskih srednjih šol je opisala, kako je aprila lani s prijateljico hodila po stopnišču proti učilnici, ko je začutila, da ji je nekdo z roko segel pod hlače ter se dotikal njene zadnjice in spodnjega perila. Ko se je obrnila, je zagledala 66-letnega hišnika, ki ga je nato prijavila policiji. Hišnik je sicer priznal dejanje, a je dejal, da "se je samo šalil".

Tožilec na rimskem sodišču je zanj zahteval kazen tri leta in pol zapora zaradi spolnega nasilja, vendar je bil hišnik minuli teden oproščen obtožb. Po mnenju sodnikov dogodek "ni predstavljal kaznivega dejanja", ker je trajal manj kot deset sekund, poročajo tuje tiskovne agencije.

Odkar je odločitev o "kratkotrajnem otipavanju" prišla na dan, so mladi po vsej Italiji o incidentu množično pisali na družbenih omrežjih, svoje zapise pa pogosto opremili s ključnikom #10sekund. Nekateri so objavili videoposnetke, na katerih nepremično gledajo v kamero in se deset sekund dotikajo svojih intimnih delov.

Eden izmed njih je ob objavi videoposnetka zapisal: "Kdo je odločil, da 10 sekund ni dovolj dolgo? Kdo meri sekunde, medtem ko te nadlegujejo? Moški nimajo pravice, da bi se brez konsenza dotikali ženskih teles, niti za sekundo, kaj šele za pet ali deset sekund."

Oglasila se je tudi žrtev, ki je zapisala, da se počuti dvakrat izdano - s strani šole in pravosodnega sistema. "Zdi se mi, da sem se zmotila, ko sem zaupala institucijam. To ni pravica," je zapisala dijakinja, ki je izrazila skrb, da bo odločitev sodišča v prihodnosti odvrnila dekleta in ženske od tega, da bi prijavile spolno nadlegovanje.

Nedavni podatki Agencije EU za temeljne pravice (FRA) kažejo, da 70 odstotkov Italijank, ki so bile med letoma 2016 in 2021 žrtve nadlegovanja, tega ni prijavilo. Številni mladi so opozarjali tudi na zakoreninjenost spolnega nadlegovanja v italijanski družbi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  17 .07. 2023 ob  14: 26
Bolano, kako pa to zgleda pri posilstvu?