SPOMIN NA STRUNJANSKI POKOL OTROK: "V Istri potvarjanja zgodovinskih dejstev ne bomo nikoli sprejeli" (FOTO)

Piran

V Strunjanu so danes obeležili spomin na 19. marec 1921, ki se je tragično zapisal v zgodovino kot dan, ko so padle žrtve fašizma na evropskih tleh, strunjanski otroci. Na tradicionalni slovesnosti so zbrane nagovorili piranski župan Andrej Korenika, predsednica KS Strunjan Brina Knez, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Piran Bojan Česnik in podpredsednica DZ Meira Hot.

19. marca 1921, ob 18.30, so se strunjanski otroci igrali ob železniški progi, ko se je mimo pripeljal vlak v smeri proti Trstu, iz katerega so pričeli streljati nanje. Renato Brajko in Domenico Bartole sta na kraju umrla pod streli iz brzostrelke enega od fašistov in mrtva obležala na travniku ob progi, le nekaj metrov stran od mesta, kjer je danes postavljen spomenik.

Renatov brat Mario je dobil sedem strelov in kot po čudežu preživel. Še pet otrok je bilo ranjenih, od tega so trije ostali invalidi za vse življenje. Nekaj otrokom je uspelo zbežati in se skriti za veliko murvo v bližini, ki jim je najverjetneje rešila življenje. 15. marca 1928 je Ministrstvo za finance Kraljevine Italije poslalo obrazložitev materi pokojnega Bartoleja, češ, da je šlo za "nesrečen slučaj".

Kot je ob današnjem obeleženju dogodka dejal piranski župan Korenika, "v Istri potvarjanja zgodovinskih dejstev ne bomo nikoli sprejeli in nikomur ne bomo dovolili zatiskanja oči pred zločini, kot je strunjanski pokol. Vemo, kako se upreti ideologiji sovraštva in nikoli ne bomo pozabili krvavega narodnoosvobodilnega boja, s katerim smo si utrli pot do svobodne, samostojne in neodvisne Slovenije. V kraju, kjer dva naroda povezano živita že stoletja razumemo, da lahko resnično medsebojno razumevanje in spoštovanje temelji le na popolni odkritosti".

Hotova je v slavnostnem nagovoru poudarila, da je čas, ki ga živimo poln podob, za katere smo upali, da so ostale v preteklosti, pa temu žal ni tako. "Ko nas spremljajo podobe deklic in mladih žensk, ki so mučene, pretepene, pohabljene ali ubite zgolj zato, ker so si drznile zaplesati, kot to počnejo njihove vrstnice širom sveta. Človekove pravice in svoboščine niso samoumevne in žal, niso dane vsakomur. So največja pridobitev zahodne civilizacije, a hkrati izjemno krhke in arbitrarna oblast jih zlahka omeji ali celo prepove," je dejala.

Preteklosti ne morem izbrisati, za iskanje krivcev pa je prepozno, je povedala predsednica KS Strunjan Knezova, čeprav bi si želela življenje v družbi, kjer krivcev ne bi bilo treba iskati in kjer bi se znali iz preteklosti učiti ter v kali zatreti, kar je slabega.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  17 .03. 2023 ob  18: 41
-9
to je treba razloit tudi JJ-u, "Roparju", "Hujsu", "Zmahniču" ipd pametnjakovičem !
kokodek |  17 .03. 2023 ob  17: 56
17
lepo bi bilo, če bi se prišel poklonit zunanji minister Tajani