SPOPAD ZA NAČELNIKA KOPRSKE UPRAVNE ENOTE V STILU IGRE PRESTOLOV: V ozadju naj bi potekala močna lobiranja

Koper

Na Upravni enoti (UE) Koper naj bi v teh dneh potekala prava borba za stolček načelnika. 27. decembra se je iztekel ponovljeni javni natečaj za načelnika, na ministrstvu za javno upravo pa so po znanih podatkih prejeli šest prijav. Dosedanji načelnik Bruno Potokar se za ponoven mandat ne bo potegoval, po naših informacijah pa naj bi v ozadju imenovanja novega načelnika potekala močna lobiranja.

Na prejšnjem razpisu v mesecu oktobru ni bil izbran noben kandidat, na novega, ki se je zaključil tik pred iztekom lanskega leta, pa se je po znanih podatkih prijavilo šest kandidatov. Po naših informacijah naj bi se za stolček načelnika koprske upravne enote med drugimi potegovali Alenka Mahne, Nataša Likar, Dejan Dodič in Dragica Vrkič Kozlan. V ozadju izbire načelnika naj bi medtem potekala močna lobiranja z vseh strani. Koprsko vodstvo z županom Alešem Bržanom na čelu na eni strani naj bi po naših informacijah imelo svojega kandidata, nekdanji župan Boris Popovič in poslovnež Ante Guberac pa svojega.

Guberac sicer zanika kakršnokoli vpletenost v izbiro novega načelnika UE Koper. "Absolutno se distanciram od te zadeve," je dejal za naš portal. "Mi se nismo nikoli ukvarjali s kadrovanjem, ne v upravni enoti ne v drugih družbenih podjetjih. Z upravno enoto smo do zdaj vedno dobro sodelovali, tako da nimamo razloga, da bi se mešali v ta postopek ali da bi imeli svojega kandidata oziroma favorita," je pojasnil direktor gradbenega podjetja Grafist. Kot je dodal, niti ne ve, kdo se je prijavil na natečaj. "Ne glede na to, kdo bo novi načelnik, ga bomo spoštovali, tako kot smo še vsakega do zdaj. Delamo zakonito in pri tem ne potrebujemo načelnika na naši strani," je še zaključil.

Aleš Bržan (levo), Boris Popovič (desno zgoraj) in Ante Guberac (desno spodaj)

Mahnetova in Dodič sta že sedaj zaposlena na koprski upravni enoti. Mahnetova je višja svetovalka v Referatu za javni red in promet, Dodič pa vodja Oddelka za okolje in prostor, gospodarstvo in kmetijstvo. Likarjeva je bila med drugim v preteklosti zaposlena na koprski upravni enoti, v času županovanja Tomaža Gantarja je bila direktorica piranske občinske uprave, nato se je preselila na koprsko občino kot predstojnica urada za gospodarske javne službe in promet, a jo je Bržan zamenjal z Rafkom Klinarjem. Vrkič Kozlanova pa je članica Odbora za finance in gospodarstvo Mestne občine Koper, v preteklosti je bila viden člen Stranke Mira Cerarja (SMC), sedaj pa deluje v stranki Marjana Šarca (LMŠ). 

V prejšnjem razpisu naj bi posebna natečajna komisija ministru za javno upravo Rudiju Medvedu za načelnika predlagala Valterja Furlaniča, nekdanjega direktorja koprske poslovne enote Pošte Slovenije, a ga minister ni izbral. Na tokratni razpis se Furlanič po naših informacijah ni prijavil.

Na ministrstvu zaenkrat ne morejo napovedati niti okvirnega datuma izbire načelnika. Kot so pojasnili, se bo najprej sestala posebna natečajna komisija, ki bo podala ugotovitev o primernosti kandidatov glede na izpolnjevanje pogojev in strokovno usposobljenost za položaj načelnika in o tem obvestila pristojnega ministra. 

Bruno Potokar, dosedanji načelnik UE Koper 

Inšpekcijski nadzor razkril vrsto nepravilnosti 

Nedavni inšpekcijski nadzor je na UE Koper sicer razkril številne nepravilnosti, zaradi katerih prihaja do večjih zaostankov v reševanju zadev. Inšpektor je ocenil, da kljub UE zaradi neustrezne organizacije dela ter neekonomične, deloma pa tudi nestrokovne obravnave zadev iz preteklih obdobij, ne obvladuje reševanja novih zadev. Nepravilnosti je inšpekcija zaznala tudi na področju zagotavljanja dostopa do informacij javnega značaja.

V zvezi z ugotovitvami inšpekcijskega nadzora je Potokar med težavami izpostavil povečanje števila prejetih vlog, "ki ga bomo ob nespremenjenem kadrovskem načrtu težko obvladovali". V UE Koper so po njegovih besedah sicer že sprejeli več ukrepov, ki so jih že uvedli oz. jih bodo realizirali v naslednjih mesecih z željo, da bi v čim večji meri uspeli zagotavljati reševanje upravnih zadev v zakonitih rokih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Morje |  10 .01. 2020 ob  22: 05
Dodic uziva, ko zavraca vloge za gradbena dovoljenja. Se pocuti velik. ubozec.. in ubogi Koprcani, ce postane nacelnik.
Ištrijan |  10 .01. 2020 ob  16: 26
@ vseved | 10 .01. 2020 ob 08: 43

Odgovor je na dlani! Boljši je kandidat, ki ga ne porivata naprej omenjena osebka, ki je pošten in kompetenten in ki prihaja iz domačega okolja!
Motoviltz |  10 .01. 2020 ob  09: 53
-5
@vseved.

Ja prav imaš.
Za vodenje gospodarstva tukaj pri nas, so se najbolje izkazali ljudje postavljeni iz centra,
kot npr. Lovšin, Časar, Bavčar...
Verjetno je tudi za upravno enoto prav, da politika postavi preverjen in izkušem kader.
vseved |  10 .01. 2020 ob  08: 43
@ Motovilc, Ištrijan, no kaj je za nas slabše nekdo iz prekmurja ali štajerske ali kandidat ki ga porivata naprej Guberac in Popovič ?
Motoviltz |  10 .01. 2020 ob  08: 32
@vseved ... avtohtoni domačini Popovič in Guberac ?!?!?!

Če sta ona dva avtohtona domačina, potem je tudi Jankovič avtohtoni žabar.
Ni ravno tako , da si avtohton, če se nekje rodiš.
Razen , če se zaradi tvojega rojstva premakne meja Srbije ali Črne Gore.

Ištrijan |  09 .01. 2020 ob  22: 25
13
@vseved

Da so tej ki jih imenujes nakaj najslabsega kar se je Kopru in okolici lahko zgodilo v zadnjih letih, ni niti kancka dvoma!!
vseved |  09 .01. 2020 ob  18: 47
20
@ ištrijan, zato ker si "normalen lokalec" so nam obalo pokradli raznorazni avtohtoni domačini ala Popovič, Guberac , ....
Ištrijan |  09 .01. 2020 ob  14: 41
@vseved

seveda, "bravo", dobili smo žabarskega direktorja PU Koper, ti bi pa zdaj še žabarskega načelnike UE..naslednji korak bo magari še žabarski župan!?

Na koncu bo Istra podaljšana žabarska pokrajina, kar so žabrske mokre sanje od vekomaj!

Takšen predlog nobenemu normalnemu lokalcu nebi smel padet niti na kraj pameti....kar očitno kaže da si forešt!
Motoviltz |  09 .01. 2020 ob  14: 12
10
@vseved
Imamo dve vrsti lokalnih kriminalcev.
Ta mali.. in ta veliki.
Ta veliki so bili vedno postavljeni s strani državne uprave, politike, udbe, partije itd. imenuj jih kot hočeš.

Tiramola  |  09 .01. 2020 ob  13: 56
37
Oj nikar Likar, Dodic, Kozlan...
Boris in Guberac bi morala sedet v zaporu.
Kaj vse sta spravila v žep ta dva.
Seveda s pomočjo UE...
Piranska občina je tudi nekaj podobnega. Revizija delovanja UE in pregled poslovanja obeh komunal bi bila na mestu.
Tudi Gantar ni angelček kot ne GGM in radojkko a.
Delavci vedno na minimalcu in grožnje po odpovedi.
Lp 20
vseved |  09 .01. 2020 ob  13: 54
30
@Movilc , upravne enote so ustanovljene za opravljanje nalog državne uprave, ne pa da so podaljšana roka lokalnih kriminalcev.
Motoviltz |  09 .01. 2020 ob  13: 43
@vseved ali bolje tovariš vseved.
Pa saj ravno zaradi tovarišev iz notranjosti , ki že desetletja (vsaj od leta 1953) pacajo po Istri, prihaja do tega govnarjenja.
Po osamosvojitvi so se prodružili še tovariši iz juga.
1