SPREMINJANJE OLIMPIJCEV V VEGANE SE NI OBNESLO: Organizatorji so morali občutno povečati količino mesa in jajc

Svet

Če so se organizatorji pred začetkom Olimpijskih iger v Parizu hvalili, da bodo gostili najbolj vegetarijancem prijazne olimpijske igre doslej, saj naj bi bilo vsaj 60 odstotkov ponujenih obrokov brez mesa, na voljo pa številne zelenjavne možnosti, se je na izbor hrane v olimpijski vasi vsul plaz kritik, zaradi česar so morali povečati količino mesa na 900 gramov na športnika dnevno. Tako naj bi zdaj zagotavljali na dan več kot 700 kilogramov jajc, ​​500 kilogramov perutnine za žar in 200 kilogramov govedine.

Organizatorji Olimpijskih iger 2024 se soočajo z vrsto kritik. Postelje so izdelane iz kartona, sobe nimajo klimatskih naprav, ampak geotermalne hladilne sisteme, kar mnogim špornikom ne ustreza. Nekaj ekip je vzelo zadeve v svoje roke ter si zagotovilo prenosne klime, drugi zaradi nezadovoljstva odhajajo iz vasi olimpijskih športnikov v bližnje hotele. Pritožbe letijo tudi na račun prevoza in logističnih težav, saj naj bi pariški organizacijski odbor pozval k uporabi mestnega javnega prevoza, vendar nekateri športniki zaradi težav za tekmovanja raje najemajo zasebne avtobuse.

Vrstijo se tudi pritožbe glede hrane. Kot je znano, si je organizacijski odbor olimpijskih iger omislil preteženo vegetarijansko prehrano, kar naj bi bilo v skladu z ambicioznimi trajnostnimi cilji zmanjšati emisije ogljika olimpijskih iger za polovico v primerjavi s prejšnjimi leti. Tako naj bi bile po napovedih Olimpijske igre v Parizu 2024 najbolj zelene v zgodovini, k čemer naj bi pripevale tudi velike spremembe v hrani za športnike, delavce in obiskovalce, ki naj bi prepolovile povprečni ogljični odtis 13 milijonov obrokov, postreženih v štirih tednih, s podvojitvijo količine zelenjave in rastlinskih beljakovin na krožnikih.

Tako je bil v sodelovanju s številnimi strokovnjaki iz celotnega francoskega kmetijsko-živilskega sektorja, vključno z nevladnimi organizacijami, pripravljen načrt glede vključevanju trajnosti na vseh stopnjah, od dobave in priprave hrane in pijače do upravljanja presežkov. Izbrani so bili nekateri izmed najboljših francoskih kuharjev; "ekološka preobrazba" olimpijskih iger pa bi z vizijo novega modela prehrane bila uporabna tudi za druge velike športne in kulturne prireditve. 

Čeprav so med vrhunskimi športniki tudi vegetarijanci, pa se siljenje športnikov v brezmesno prehrano ni obneslo. Tako so že kmalu ob prihodu športniki iz več držav poročali, da nimajo dovolj beljakovin, ki jih potrebujejo, in da je hrana podpovprečne kakovosti. Prvi so bili Britanci, ko je izvršni direktor njihove olimpijske zveze Andy Anson za medije izjavil, da hrana "ni ustrezna" in jo je treba "dramatično izboljšati". Anson je dejal, da se veliko njihovih športnikov namesto tega zanaša na obroke, ki jim jih dostavljajo Britanci. 

Organizatorji dogodka so morali priznati, da je bilo v jedilnici olimpijske vasi v prvih nekaj dneh veliko povpraševanja zlasti po jajcih in mesu na žaru in da so morali pri dobaviteljih bistveno "izboljšali kakovost storitev". Tako so povečali količino mesa na žaru na 900 gramov na športnika na dan. Zdaj zagotavljajo dnevno več kot 700 kilogramov jajc, ​​500 kilogramov perutnine za žar in 200 kilogramov govedine.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija