"SPUTNIK V NE POVZROČA KRVNIH STRDKOV": Srbi začeli s polnjenjem, zagon proizvodnje v kratkem

Svet

Razvijalci ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V so zagotovili, da njihovo cepivo ne povzroča motenj strjevanja krvi. Sputnik V je sicer podobno cepivoma podjetij AstraZeneca ter Johnson & Johnson, po cepljenju s katerima beležijo krvne strdke.

"Celovita analiza neželenih učinkov med kliničnimi testiranji in med množičnim cepljenjem s cepivom Sputnik V ni pokazala primerov tromboze možganskih ven in sinusov," so sporočili z ruskega inštituta Gamaleja, ki je razvil cepivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tromboze možganskih ven in sinusov so redke, a resne motnje strjevanja krvi, ki so jih zaznali pri ljudeh, cepljenih s cepivoma podjetij AstraZeneca in Johnson & Johnson. Za AstraZenecino cepivo je Evropska agencija za zdravila (Ema) že odločila, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva.

Primere krvnih strdkov po cepljenju s cepivom Johnson & Johnsona pa medtem še preučuje. V ZDA so sicer cepljenje z njim zaradi tega prekinili, podjetje pa je ustavilo dobavo cepiva v Evropo.

Sputnik je tako kot obe omenjeni cepivi vektorsko cepivo, prav tako temelji na adenovirusu.

V ruskem inštitutu so danes povedali, da so pripravljeni z drugimi proizvajalci deliti svojo tehnologijo čiščenja, da bi jim pomagali zmanjšati tveganje za hude stranske učinke cepljenja.

V Srbiji začeli polnjenje ruskega cepiva proti covidu

Na srbskem inštitutu za cepiva Torlak so včeraj začeli polnjenje prve serije poskusnih odmerkov ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V. Proizvodnjo bodo sicer predvidoma začeli 20. maja.

Srbija s tem ruskim cepivom že od začetka januarja izvaja tudi cepljenje svojih prebivalcev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija