STARŠA, KI STA PUSTILA OTROKA V AVTOMOBILU NA SONCU, NE BOSTA KAZNOVANA: Policisti so pojasnili, zakaj

Kronika

Starša, ki sta otroka pustila v avtu na parkirišču v Zadru in odšla nakupovat, ne bosta kazensko ovadena.

Potem ko sta češka turista v ponedeljek na parkirišču trgovine na soncu v avtomobilu pustila dva otroka, stara tri in osem let, o čemer smo že poročali, je zgodba dobila epilog. 

Kot so sporočili z zadrske policijske uprave, proti staršem ne bodo podali kazenske ovadbe, ker otroka nista bila ogrožena.

"Policisti so ob prihodu pred trgovski center govorili s pričami in reševalci nujne medicinske pomoči, ki so ugotovili, da sta otroka v dobrem zdravstvenem stanju in da njuni življenji nista ogroženi. Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da je bilo okno na levi strani vozila delno odprto in da so bila vrata zaklenjena. 

Otrok, ki je bil zaslišan v navzočnosti psihologinje s hrvaškega zavoda za socialno delo v Zadru, je povedal, da so starši pustili vsa štiri vrata odprta, on pa jih je zaprl, ker so bila v napoto avtomobilom, ki so prihajali in tistim, ki so bili parkirani," je za RTL povedala Ljiljana Gašperov Dujmović z zadrske policijske uprave.

"Če bi bile okoliščine drugačne, bi bili starši gotovo storilci kaznivega dejanja kršitve otrokovih pravic. Posvojitelj, skrbnik ali druga oseba, ki hudo zanemarja otrokove pravice, to je, da zanj ne skrbi oz. ogroža njegovo zdravje, se kaznuje z zaporom do treh let. 

V primeru hude telesne poškodbe se lahko te osebe kaznuje z zaporom od enega do osmih let. Če je posledica tragična, je zagrožena kazen od treh do petnajst let zapora," je še pojasnila Ljiljana Gašperov Dujmović.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija