STE SE KDAJ VPRAŠALI, KAKŠNE SIGNALE POŠILJATE S STISKOM DLANI DRUGEGA? Z rokovanjem pokažete več, kot si mislite

Trendi

Pri stisku roke drugega oziroma rokovanju gre za pozdrav in znak zaupanja. Ljudje se med drugim rokujejo ob sklepanju novih poznanstev, izrekanju priznanj in voščil. Ta najsplošnejša in najbolj razširjena oblika pozdrava se uporablja tako v prijateljskem kot poslovnem svetu. Kljub temu, da naj bi rokovanje predstavljalo prijeten običaj, nekateri ljudje ne marajo rokovanja. Obstajajo pa tudi osebe, ki rokovanje izrabljajo, da pokažejo svoj močan značaj. Rokovanje je prastar običaj, a takšen, kot ga poznamo danes, se je v knjigah o kodeksih obnašanja pojavil šele v sredini 19. stoletja. Pa ne kot vljudnostna gesta. Tedaj so namreč rokovanje jemali kot nespodobno gesto, primerno zgolj med prijatelji. V nadaljevanju lahko preberete in ugotovite, kaj stisk roke pove o vas.

Čeprav je rokovanje danes bolj ali manj vljudnostna (zahodnjaška) gesta, ki jo izvajamo rutinsko in domala podzavestno, lahko iz stiska roke razberemo marsikaj o človeku. Z rokovanjem namreč pokažete (ali ne) samozavest, profesionalnost in vaš položaj, zato je treba paziti, kakšne signale pošiljate s stiskom dlani drugega. Sestavni del rokovanja je, da vzpostavimo očesni stik, saj s tem pokažemo, da smo pri stvari.

Kaj stisk roke pove o vas?

Lomljenje kosti

Kaj je premočan stisk, je dokaj relativno, velja pa, da uporabite stisk, ki je tako močan, kot pri držanju kljuke pri odpiranju vrat. Seveda je veliko odvisno od tega, komu stisnete roko in moč temu primerno prilagodite. Enkrat ste tako bolj, drugič manj nežni. Premočan stisk roke kaže na agresiven in robat značaj ali obratno, na obupanost, piše Forbes.

Rokovanje s prsti

Če namesto dlani človeku ponudite le prste, to kaže na nesamozavestno osebo, ki se boji osebnega stika.

"Mrtva riba"

Nekoliko manj, pa vendar še vedno neprimeren stisk roke je, ko nekomu ponudite mlahavo roko, kar kaže na to, da ste nesamozavestni, nezainteresirani ali nervozni, na splošno pa izdaja slaboten značaj.

Dolgotrajno rokovanje

Rokovanje naj bi trajalo od dve do tri sekunde. Nič dlje. Daljši stisk lahko razumemo kot vsiljivo obnašanje, znak arogance in nadvlade. Če ne veste, ali je vaš stisk roke primeren in ali z njim pustite dober prvi vtis, za mnenje vprašajte prijatelje in sorodnike. Na splošno pa velja, da (ponujeno) roko za kratko stisnemo in to zmerno, a vseeno čvrsto in trdno, da dajemo občutek zanesljivosti. Roka naj ne bo mrzla, saj to ustvarja negativen vtis, prav tako roka ne sme biti prepotena.

Pravilno rokovanje v poslovnem svetu

V poslovnem svetu, podobno kot pri oblačilih, veljajo posebna pravila igre, ki jih ne gre zanemariti. Prvi roko vedno ponudi tisti, ki je na višjem položaju. Prav tako je dama tista, ki prva ponudi roko gospodu in ne obratno. Prav tako roko ponudi starejša oseba mlajši. Seveda se teh pravil vedno ne da držati, saj vedno ne poznamo položaja sogovornika.

Če torej prvi ponudimo roko nekomu, ki je višje od nas in to storimo vljudno, nam tega ti ne bodo zamerili. Nikoli pa, kot rečeno, gospod prvi ne ponudi roke dami, prav tako z drugo roko ne pokrivamo sklenjenih rok. Tak stisk je znan kot licemerski stisk roke. Kadar imamo na sebi rokavice, mora moški le-te vedno sneti, ženski pa bonton dovoljuje rokovanje z rokavico. Rokovanje z eno roko v žepu ali cigareto kaže na nespoštovanja do tistega, s katerim se rokujemo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija