STE ZA POPRAVO KRIVIC? Nova šola je 'odnesla' Pinka Tomažiča in Janka Premrla - Vojka, zdaj bi ju radi vrnili (ANKETA)

Koper

Župan Kopra Aleš Bržan je na mizo prejel še eno pobudo. Potem ko smo v minulem tednu poročali o predlogu izgradnje južne tribune na nogometnem stadionu Bonifika, v isti stranki predlagajo še preimenovanje Osnovne šole Koper.

Koper je novo osnovno šolo, ki je nadomestila dve šoli v centru mesta, dobil leta 2006. Novozgrajeno veliko šolo ob areni in športno-rekreacijskem centru Bonifika so poimenovali kar Osnovna šola Koper, kar pa nekateri občani in občanke očitno močno obžalujejo. Izgradnja nove šole je namreč "odnesla" tudi nekdanja poimenovanja šol, ki ju je nadomestila. V Kopru tako več nimamo ne osnovne šole Pinka Tomažiča ne Janka Premrla - Vojka, dveh narodnih herojev. 

"V sredo, 15. decembra, bo natanko 80 let od smrti narodnega heroja Pinka Tomažiča, ki je bil skupaj z Viktorjem Bobkom, Ivanom Ivančičem, Simonom Kosom in Ivanom Vadnalom ustreljen na openskem strelišču leta 1941," opominjajo v koprskem odboru Stranke slovenske Iste - Oljka, kjer bi si ob tej priložnosti želeli preimenovanja največje koprske osnovne šole.

"Menimo, da je napočil čas za strokovno razpravo glede možnosti preimenovanja Osnovne šole Koper. S tem se predvsem omogoči, da se odpre razprava o možnosti poprave krivic, ki so bile storjene v času rušitve dveh in izgradnje ene osnovne šole v mestu Koper," pravijo in župana Mestne občine Koper pozivajo, da imenuje strokovno komisijo, ki bo obravnavala primernost preimenovanja Osnovne šole Koper po narodnem heroju Pinku Tomažiču in/ali Janku Premrlu - Vojku.

Kaj pa menite vi? Se strinjate s predlaganim preimenovanjem Osnovne šole Koper?

Pod morebitno novo tribuno na stadionu bi najraje umestili dvorane za individualne športe

V preteklem tednu smo poročali o še enem predlogu iste stranke, in sicer o izgradnji južne tribune na koprskem nogometnem stadionu. Po mnenju predlagateljev bi s tem pridobili tudi možnost zagotovitve drugih vsebin pod tribuno. V anketi smo vas spraševali, katere vsebine bi vi umestili pod tribuno. Največ, in sicer 31 odstotkov vas je odgovorilo, da bi pod novo tribuno umestili dvorane za individualne športe. Druga dva najbolj priljubljena odgovora sta bila nočni klub s 16 odstotki in vrtec s 15 odstotki.

8 odstotkov anketirancev bi prostore pod tribuno namenilo navijačem za druženje, 6 odstotkov za garderobe, 5 odstotkov bralcev bi tam rado videlo gostinsko dejavnost, 4 odstotki pa bi uredili fitnes. Prostore bi za sejemsko dejavnost ali stanovanja izkoristilo po 2 odstotka anketirancev, 1 odstotek bi tam uredil pisarne. 10 odstotkov bralcev pa ne bi izbralo nobenega od predlogov, kažejo rezultati naše ankete.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  15 .12. 2021 ob  16: 09
Glede na to, da je ta šola nadomestila dve starejši šoli ji damo ime po obeh herojih. OŠ Janka Premrla - Vojka in Pinka Tomažiča. Drugače, pa z vsem spoštovanjem do Janka Premrla, ampak največji primorski heroj je Pino. Pino se je začel boriti proti fašizmu že od leta 1927, ko so črni sovragi začeli pritiskati na Primorce. Janko Premrl je še leta 1940 služil vojaški rok v ital. vojski in se je pridružil partizanom šele kasneje.
Pjero Panin |  15 .12. 2021 ob  15: 35
OS Koper je nevtralno in nepristransko ime.
Valda nekaj ni v redu,tako ne bo slo :-)
 |  15 .12. 2021 ob  07: 46
-5
OŠ Ugo Fantozzi, OŠ Lino Banfi, OŠ Diego Abatantuono, OŠ Adriano Celentano , OŠ Atlas Ufo Robot

ajde ištrijanoti gremo zdaj referwendum za najbolj prfuknen predlog
Pjero Panin |  14 .12. 2021 ob  17: 30
-5
O.S Pinko in Janko
štupido |  14 .12. 2021 ob  16: 30
11
O.Š. Boris Popovič - odrešitelj.