STE ŽE SLIŠALI ZA 'DOOMSCROLLING'? Razumevanje in premagovanje vedenjske pasti

Trendi

Čas, ki ga ljudje preživijo prilepljeni na zaslon pametnega telefona, se pogosto razvleče v neskončno brskanje po družbenih omrežjih in spletnih straneh. Glede na nedavno študijo, objavljeno v reviji Technology, Mind and Behavior, se ta kompulzivni vzorec, znan kot 'doomscrolling', začne kot nedolžno iskanje informacij, a hitro preide v samopodkrepljujoč se cikel, ki ne krade le časa, temveč tudi veselje, poroča Yoga Journal.

Študija razkriva, da lahko anksioznost, negotovost, nevrotično vedenje in izguba nadzora sprožijo tovrstno vedenje. Večkrat ko se v tej zanki znajdete, bolj okrepite strah in tesnobo ter se ujamete v začaran krog, iz katerega je težko pobegniti.

Žal družbeni mediji niso le vir informacij, temveč tudi brezno, ki nima konca. Na mnoge načine so ljudje prepuščeni algoritmom, ki so jih sami soustvarili. Izraz 'doomscrolling', strokovno opredeljen kot 'brezglavo brskanje po spletu', ima moč zožiti človekovo pozornost in povečati občutek ujetosti.

Strokovnjaki prepoznavajo, da je opisano vedenje pogosto povezano z željo po obvladovanju pomembnih informacij. A tu se postavi vprašanje: Kdaj smo dovolj obveščeni, da lahko novo pridobljeno znanje uporabimo?

Noriko Roy, soustanovitelj in izvršni direktor NK Agency, digitalne in kreativne marketinške agencije v Los Angelesu poudarja, da bi morali 'doomscrolling' videti kot proces lijaka. Začetni tok informacij je širok, vendar se skozi čas zožuje in postaja bolj določen. Vsakič, ko delite članek ali komentirate objavo na družbenih omrežjih, algoritem usmerjate, da vam ponudi več takšnih vsebin. Prekinite homogenost tako, da nehate slediti profilom, ki vas obremenjujejo, in jih zamenjate s pozitivno vsebino.

Da bi se izognili občutku, da nekaj pomembnega zamujate, strokovnjaki priporočajo, da se posvetite aktivnostim, ki imajo resničen namen in vam prinašajo občutek izpolnjenosti. To lahko vključuje pomoč bližnjemu, organizacijo doma ali pripravo obroka. Ko naredite nekaj, kar vas osreči ali vam prinese občutek dosežka, vaš um hrepeni po tem občutku in bo privabljal več priložnosti za ta občutek. Usmerjanje pozornosti na občutek nagrade lahko razbije "črno luknjo" družbenih medijev, ki povzroča FOMO (angl. Fear Of Missing Out) oziroma strah, da boste nekaj zamudili.

Obvladovanje "doomscrollinga" zahteva prizadevanje in zavedanje, vendar lahko pozitivno vpliva na vaše duševno zdravje in kakovost življenja. S postopnimi koraki lahko preusmerite pozornost stran od neskončnega brskanja in se bolj osredotočite na obogatitev vsakdana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija