ŠTEVILO SMRTNIH ŽRTEV PRESEGLO 16.000: Reševalce pesti hud mraz in mrzel dež (VIDEO)

Svet

V katastrofalnih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 16.000 ljudi, od tega 12.873 v Turčiji in 3162 v Siriji. Reševalci medtem že četrti dan nadaljujejo z iskanjem preživelih pod ruševinami več tisoč stavb, pri čemer jim delo otežuje hud mraz.

Po zadnjih podatkih oblasti in humanitarnih organizacij v obeh državah je skupno število smrtnih žrtev tako naraslo na 12.049. Reševalci že tretji dan nadaljujejo z iskanjem preživelih pod ruševinami več tisoč stavb, pri čemer se spopadajo s hudim mrazom.

Predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan je že prispel na prizadeta območja. Sprva se je mudil v provinci Kahramanmaras, kjer naj bi obiskal šotorsko naselje za žrtve potresa. Kasneje se je odpravil še v provinco Hatay, ki jo je potres prav tako močno prizadel. Iz Istanbula in Izmirja sta se medtem na prizadeta območja odpravili dve ladji s težko opremo, kot so žerjavi.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je opozoril, da se čas za tisoče poškodovanih in tistih, za katere se še vedno bojijo, da so ujeti pod ruševinami, izteka. WHO je že pred tem ocenila, da bi utegnilo biti v potresu skupno prizadetih kar 23 milijonov ljudi, od tega okoli pet milijonov pripadnikov ranljivih skupin, predvsem sirskih beguncev. Posebej pereče so namreč razmere na severu Sirije, ki je opustošen po desetletju vojne.

Potres je v ponedeljek stresel območje jugovzhodne Turčije in severne Sirije z magnitudo 7,8. Nekaj ur kasneje je udaril še en potres z magnitudo 7,5. Zaradi potresov in številnih popotresnih sunkov na obmejnem območju, ki ga že tako pestijo spopadi, so ljudje na ulicah kurili ostanke in ruševine podrtih stavb, da bi se ogreli.

Mnogi so se pred nenehnimi popotresnimi sunki, mrzlim dežjem in snegom zatekli v mošeje, šole in celo avtobusna postajališča. Nekateri so izrazili tudi razočaranje, ker pomoč prihaja počasi. "Na začetku smo imeli težave z letališči in cestami, vendar je danes bolje in jutri bo še bolje," je v odzivu na kritike dejal turški predsednik in obenem obljubil, da bo vsaka prizadeta družina prejela izplačilo v višini 10.000 turških lir (494 evrov).

Ob tem je priznal pomanjkljivosti pri odzivanju na katastrofo, a hkrati poudaril, da je nemogoče biti pripravljen na nesreče takšnega obsega. Turška policija je od ponedeljka pridržala več kot ducat ljudi zaradi objav na družbenih omrežjih, v katerih so kritizirali ukrepanje oblasti po potresu. Iz Turčije pa danes prihajajo poročila o nedostopnosti priljubljene aplikacije Twitter.

V Turčiji po uničujočem potresu sicer velja enotedensko žalovanje, Erdogan pa je v torek v desetih provincah na jugovzhodu države, ki jih je opustošil potres, razglasil trimesečne izredne razmere, da bi tako omogočili hitro reševanje in popotresno obnovo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija