STRAH PRED SKRIVNOSTNO BOLEZNIJO OTROK, KI SPREMLJA COVID-19: Gre za 'povirusni sindrom' kot posledico prekomernega imunskega odziva?

Svet

V času širjenja novega koronavirusa je ameriški center za nadzor in preventivo bolezni opozoril zdravnike po vsem svetu na še en pojav, ki spremlja okužene otroke. Gre za tako imenovani 'toksični šok sindrom', ki so ga opazili v Ameriki in v nekaterih državah Evrope pred štirimi tedni. Simptomi, ki jih dobijo otroci pozitivni na koronavirus, so podobni simptomom pri okužbi s tako imenovanim Kawasakijevim sindromom. Simptome je do sedaj v evropskih državah razvilo 230 otrok. Dva primera zdravijo tudi srbski zdravniki. Eden od otrok v Srbiji je bil pozitiven na koronavirus, test pri drugem otroku pa je bil negativen.

Medicinska stroka se v teh dneh ukvarja z izrazitim porastom t. i. Kawasakijevega sindroma pri otrocih. Domnevajo namreč, da je sicer redka otroška bolezen povezana s koronavirusom. V italijanskem Bergamu naj bi se v času pandemije število primerov povečalo za kar 30-krat. Sindrom naj bi se pri otrocih pojavil več tednov po okužbi s koronavirusom.

Zaradi bolezni naj bi umrlo pet otrok. Trije v ZDA, eden v Veliki Britaniji in eden v Franciji.

V Evropi oboleli mlajši od 14 let

Za Kawasakijev sindrom je značilno, da za njim obolevajo otroci mlajši od pet let. Zdaj pa se pojavlja pri otrocih v starosti od sedem do 17 let. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) strokovnjaki iščejo morebitno povezavo med omenjenim sindromom in koronavirusom. Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, je vseh 230 obolelih otrok v Evropi mlajših od 14 let. Primeri so se pojavili v državah, v katerih so imeli večje število okuženih otrok.

Kawasakijev sindrom ali Kawasakijeva bolezen je akutno, domnevno avtoimunsko vnetje srednje velikih žil, ki prizadene različne organe. Bolezen je dobila ime po japonskem pediatru Tomisakuju Kawasakiju, ki je leta 1961 opisal primer 4-letnika z neznano boleznijo z izpuščajem in vročino.

Pri Kawasakijevi bolezni nujno bolnišnično zdravljenje

Za Kawasakijevo bolezen je značilna visoka telesna temperatura, 40 stopinj Celzija in več, ki se ne odziva niti na antibiotike niti na običajna zdravila za zbijanje vročine. Traja do dva tedna, lahko pa tudi do štiri tedne.

Bolezenski znaki so obojestransko vnetje očesnih veznic, razpokane in rdeč ustnice, malinast jezik, rdečina ustne sluznice, povečana vratna bezgavka, kožni izpuščaj, pordele in otekle dlani ter stopala v akutni fazi bolezni, nato pa se v subakutni fazi koža olušči. Otrok s Kawasakijevo boleznijo potrebuje bolnišnično zdravljenje.

Otroci, ki obolevajo v času pandemije dobijo visoko telesno temperaturo, izpuščaj in bolečine v trebuhu. Enako kot pri Kawasakijevem sindromu je mogoče opaziti prizadetost žil, posebej koronarnih arterij. Pri več kot polovici obolelih otrok so zaznali prisotnost protiteles proti koronavirusu. Zdravijo jih s farmakološkimi sredstvi, ki delujejo na imunski sistem, med drugim z imunoglobini.

Američani beležijo smrtne žrtve

V New Yorku naj bi zabeležili več kot 100 primerov in tri smrtne žrtve. Prisotnost protiteles za covid-19 naj bi našli pri 60 odstotkih obolelih otrok, polovica se jih zdravi na intenzivni negi. Vnetja naj bi se pri njih razvila po štirih do šestih tednih po okužbi s koronavirusom.

S porastom tovrstnih bolezenskih stanj pri otrocih se ukvarjajo tudi britanski, švicarski, italijanski, španski in francoski zdravniki. Po mnenju nekaterih ameriških zdravnikov gre za 'povirusni sindrom' in domnevajo, da bolezni ne povzroča koronavirus neposredno, ampak gre za posledico prekomernega odziva imunskega sistema.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija