ŠTRAJK MLADIH TUDI V KOPRU: Zahtevajo 32-urni štiridnevni delovni teden ob enakem plačilu (FOTO)

Slovenija

Planet mora imeti prednost pred kapitalom, je bilo mogoče danes slišati v Ljubljani, Mariboru in Kopru, kjer so mladi izvedli podnebni štrajk. V gibanju Mladi za podnebno pravičnost so ob tem na slovenske župane in stranke, ki sodelujejo v parlamentarnih volitvah, poslali zahteve za boljšo prihodnost.

Foto: STA

Pet minut pred 12. uro se je na Kongresnem trgu v Ljubljani zbralo več sto ljudi, predvsem mladih, ki so opozarjali na podnebne spremembe. "Na mrtvem planetu ni služb", "Planet nad profit" in "Ni planeta B", so imeli napisano na transparentih.

"Živimo v sistemu, ki postavlja profit nad planet in ljudi. V sistemu, ki seka gozdove, zastruplja reke in oceane in začenja vojne samo zato, da bi si tisti najbogatejši nagrabili še več denarja," je zbrane nagovorila Brina Jeretina iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost.

"Planet moramo postaviti pred profit. Volitve se bližajo in zdaj je pravi čas, da od politikov zahtevamo konkretne ukrepe, ki bodo zagotovili pravičen in ambiciozen zeleni prehod Slovenije," je poudarila.

Foto: STA

Prebrali so tudi govor sindikalne zaupnice Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Petre Koritnik, v katerem je izrazila podporo boju Mladih za podnebno pravičnost.

Po uvodnih govorih so se zbrani ob spremstvu policije odpravili preko Prešernovega trga do Trga republike, kjer so predstavili zahteve, ki so jih v gibanju Mladi za podnebno pravičnost oblikovali na petih marčnih podnebnih skupščinah, ki so potekale v Ljubljani, Mariboru, Kopru in preko spleta.

Foto: STA

Zahtevajo tudi razogljičenje energetike, povečanje naložb v javni potniški promet in spodbujanje kolesarjenja ter uvedbo 32-urnega štiridnevnega delovnega tedna ob enakem plačilu. Obenem želijo zeleno finančno reformo, vključno z uvedbo davščin za onesnaževalce in spremembo namena SID banke v spodbujanje izključno projektov za blaženje podnebnih sprememb. Zavzemajo se tudi za ukrepe za zmanjševanje količine zavržene hrane ter večjo pozornost ohranjanju biodiverzitete.

Protesti v Ljubljani, Mariboru in Kopru so potekali skupaj s 700 shodi po celem svetu, na katerih so udeleženci zahtevali boljšo prihodnost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pesceserra |  26 .03. 2022 ob  22: 12
G.Drek
Ocitno je da nisi razumel poante napisanega.Še ena miss-ica ki rešuje svet pred lakoto in vojno in se gre eko.Malo poglej okrog sebe in boš mogoče dojel kam se svet premika.
Drek |  26 .03. 2022 ob  19: 47
-2
Pesceserra | 26 .03. 2022 ob 14: 40
Milenijci so generacija rojena od leta 1981.
To da imajo iphone je tvoja fantazija in na slikah ni niti enega telefona.
V potrosniskem stilu zivljenja živimo vsi, kar diktirajo muiltinacionalke po neoliberalističnem modelu. Telefone se bi lahko delalo iz recikliranih marerjalov, to je ena od poant protesta.
Polna plača za 3 urni delavnik na mesec pa je le neumen paradoks , saj se svet ze pocasi premika v smeri 6 urnega delovnika.
Pesceserra |  26 .03. 2022 ob  14: 40
Hahahahaha........sami milenijci z iphoni za jurja v žepu ,protestirajo sami proti sebi in svojemu načinu življenja.....najprej naj pred svojim pragom pometejo , ali so se pripravljeni odpovedat coni udobja, potem pa odprejo svoje firme in redno zaposlijo delavce za polno plačo pa magari za samo 3urni delavnik na mesec......
kokodek |  26 .03. 2022 ob  08: 51
bravo mladina!!!! smo z vami za lepšo prihodnost!!!!! ne ozirajte se na neke ManoffSteele, ki s svojimi izjavami potrjujejo, da so zelo zelo zaplankani
alfa |  26 .03. 2022 ob  06: 21
BRAVOOOO!!!!! bravo mladina ,NE DAJTE SE....podpiramo vas.!
ManofSteel |  25 .03. 2022 ob  20: 48
-5
Si predatavljate športnika, ki trenira 3x na teden po urco in bi rad osvojil prvenstvo, EP, SP? Vsi bi živeli kot šeiki...haaaaa loool zaplankana miselnost
Pjero Panin |  25 .03. 2022 ob  20: 29
Ja lepo bi blo,ce bi postau cel svet enotem
nylarazgotra |  25 .03. 2022 ob  20: 17
Menim, da se večina strinja z 32 urnikom. Ljudje smo bolj efektivni in nam ostane dve uri več na dan za se ukvarjati z družino , in manj stresa. Določene države so že uvedle tak delovni urnik. Pametno.