STRANKA PIVA GRE NA VOLITVE: Ankete ji kažejo zelo dobro

Svet

Avstrijski rock glasbenik in politik Dominik Wlazny je sporočil, da bo na jesenskih parlamentarnih volitvah v Avstriji kandidiral s svojo levo liberalno Stranko piva. Wlazny, ki je znan tudi pod umetniškim imenom Marco Pogo, je kot kandidat na predsedniških volitvah leta 2022 povzročil razburjenje, ko je prejel več kot osem odstotkov glasov.

Satirični Stranki piva, ki jo je Wlazny sprva za šalo ustanovil leta 2014, ankete trenutno napovedujejo med pet in sedem odstotkov glasov, kar bi bilo dovolj za vstop v parlament, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z okoli 30-odstotno podporo trenutno sicer vodijo skrajno desni svobodnjaki (FPÖ) pred opozicijskimi socialdemokrati (SPÖ) in vladno Ljudsko stranko (ÖVP).

Wlazny je sprva napovedal, da bo njegova stranka sodelovala na volitvah samo v primeru, če se bo njeno članstvo do konca aprila povečalo na 20.000 članov in če bodo zagotovili sredstva v višini 1,2 milijona evrov. Zbrali so le približno polovico načrtovanih sredstev, a je bil Wlazny kljub temu danes optimističen.

"Naš kozarec je več kot do polovice poln," je dejal 37-letnik, ki je leta 2022 na predsedniških volitvah presenetil s četrtim mestom med sedmimi kandidati in 8,2 odstotka glasov. Takrat je bil sicer pričakovano za še en predsedniški mandat izvoljen Alexander Van der Bellen.

Wlazny, ki je kot glasbenik že pred vstopom v politiko užival določeno mero prepoznavnosti, je takrat volivce prepričal s svojimi prioritetami - solidarnostjo, varovanjem podnebja in humano azilno politiko.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  03 .05. 2024 ob  21: 30
alora je treba tu dole nardit stranko refoška ali malvazije ali bambusa !?