ŠTUDENTOM JE USPELO, SPREJET JE ZAKON, KI BO IZBOLJŠAL NJIHOV POLOŽAJ: Kakšne spremembe prinaša? (VIDEO)

Koper

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) si je skupaj s Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS) in ostalimi organizacijami več kot leto dni močno prizadevala za sprejetje Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1).

ŠOUP: SPREJET ZAKON, KI ŠTUDENTOM PRINAŠA OGROMNO POZITIVNIH SPREMEMB!

Zakon so pripravile študentske organizacije skupaj, v njem pa naslovile potrebe in želje študentov. Ukrepi, ki jih prinaša sprejetje zakona, bodo bistveno izboljšali položaj študentov v Sloveniji. Njegovo sprejetje zagotovo pomeni, da študentske organizacije lahko močno vplivajo na položaj študentov pri nas. ŠOUP je skupaj z ostalimi sodelujočimi poskrbel, da je bil glas študentov slišan in tudi upoštevan!

Poslanci poslanskih skupin Liste Marjana Šarca (LMŠ), nepovezanih poslancev (NP), Socialnih demokratov (SD), Stranke Alenke Bratušek (SAB), Slovenske nacionalne stranke (SNS), Slovenske demokratske stranke (SDS), Levice, Nove Slovenije (NSi), Konkretno, Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS) ter italijanske in madžarske narodne skupnosti (IMNS) so potrdili Zakon za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1).

KAJ PRINAŠA SPREJETJE ZAKONA ZA UREJANJE POLOŽAJA ŠTUDENTOV?

Spremembe, ki jih zakon prinaša, so številne in obsegajo več področji. Študentom se bodo v prihodnjih dveh letih štipendije postopno dvignile za kar 20 odstotkov. Do štipendije bo upravičenih več študentov, pri pridobitvi štipendije pa bo odpravljena starostna omejitev, ki je veljala do sedaj.

Povišale se bodo subvencije za prehrano. Subvencionirano študentsko prehrano bodo študenti po novem lahko koristili od 7. do 22. ure, tudi v poletnih mesecih (med 15. julijem in 15. avgustom).

Zakon prinaša dodatno študijsko leto za rojenega otroka.

Po novem bodo lahko v študentskih domovih bivali tudi študentje višješolskih izobraževalnih ustanov. Subvencionirano bivanje bo z Zakonom o visokem šolstvu postalo pravica vsakogar.

Zakon prinaša še veliko drugih pozitivnih sprememb. Študentom po novem ne bo več potrebno plačevati vpisnine, uvedena bo digitalna študentska izkaznica, status študentov s posebnim potrebami bo urejen bolje kot do sedaj.

Zakon prinaša dodatek za delovno dobo vsem študentom, ki opravljajo študentsko delo in povečanje sredstev za gradnjo študentskih domov. Vse spremembe, ki jih zakon prinaša si lahko študentje preberejo na spletni strani www.kajpami.si.

ŠOUP: TO JE REZULTAT TRDEGA DELA, DOLGEGA BOJA IN SODELOVANJA VSEH ŠTUDENTSKIH ORGANIZACIJ!

Pri ŠOUP poudarjajo, da sprejetje zakona pomeni velik uspeh za slehernega študenta ter izpostavljajo, da za tem stoji veliko trdega dela posameznikov vseh študentskih organizacij, ki so si prizadevali za nujno potrebne spremembe na tistih področjih, ki so za študente ključna.

Poudarjajo, da so vse organizacije pod okriljem ŠOS odlično sodelovale. Izjemno jih veseli, da je njihovo delo obrodilo sadove, ki bodo izboljšali položaj študentov v Sloveniji. Zahvaljujejo se poslankam in poslancem vseh strank, ki so zakon podprle. Tudi v bodoče se bodo borili za boljši študentski jutri, saj je sprejetje zakona jasen pokazatelj, da je z vztrajnostjo ter borbenostjo mogoče doseči spremembe za tiste, ki to nujno potrebujejo.

ŠOUP je bil od samega začetka aktivno vključen pri pripravi zakona. Prisluhnili so nasvetom študentk in študentov ter zakon pripravili strokovno in kvalitetno. Kar so prepoznali tudi poslanke in poslanci državnega zbora, ki so zakon podprli. Sprejetje zakona je še dodaten dokaz, da se "odločevalci nikoli ne smejo pogovarjati o študentih brez študentov".

Želijo si aktivnega sodelovanja in participacije. Veseli jih, da je njihovo sodelovanje pripeljalo do sprejetja tako pomembnega zakona, ki prinaša toliko pozitivnih sprememb. Za študente je to izjemno vesel dogodek, najbolj pa se sprejetja veselijo vsi tisti, ki so v zakon vložili veliko ur truda in so se ves čas aktivno borili za njegovo sprejetje. Predsednik ŠOUP Jure Ciglar je izrazil zadovoljstvo ob sprejetju zakona:

"Gre za izjemen dosežek vseh študentskih organizacij. Skupaj smo dokazali, da so spremembe mogoče, če pri njih vztrajamo. Ukrepi, ki jih zakon prinaša, bodo konkretno spremenili študentsko življenje in od njih bomo imeli korist vsi študenti v Sloveniji. Danes je za študente resnično poseben dan. Dokazali smo, da rek 'nič o študentih brez študentov' drži kot pribito. Sprejetje zakona je zmaga vseh, ki študiramo v Sloveniji."

Jure Ciglar

Zadovoljstvo ob sprejetju zakona je izrazila tudi predsednica ŠOS Marike Grubar:

"Veseli smo, da so poslanci državnega zbora (DZ) potrdili predlog Zakona za urejanje položaja študentov. Na tem mestu bi se na naši organizaciji radi zahvalili predsedniku DZ Igorju Zorčiču, ki je zakon posvojil in ga kot prvopodpisani skupaj s sopodpisniki vložil v proceduro.

S sprejetimi ukrepi se zvišujejo štipendije socialno najbolj ogroženim študentom, viša se subvencija za prehrano, namenjajo se dodatna sredstva za gradnjo in obnovo študentskih domov, omejuje se prelaganje stroškov študija na študente. Verjamemo, da so predlagani ukrepi korak bližje dostopni in kakovostni izobrazbi za vse.

Sprejetje zakona je eden večjih dosežkov ŠOS, saj dijakom in študentom skupno zagotavlja preko 35 milijonov evrov dodatnih sredstev letno na različnih področjih. Zavedamo se, da ostajajo nerešene še problematike, ki jih naš zakon ni naslavljal, a si ravno tako zaslužijo našo pozornost. Tudi te bi želeli v prihodnje urediti na podoben način, kot smo to storili z obema predlogoma Zakona za urejanje položaja študentov, torej na podlagi študentske iniciative in pod okriljem ŠOS."