SUŠA ŽE KAŽE ZOBE NA SEVERU ITALIJE: Slabo stanje v velikih italijanskih jezerih

Svet

V deželi Piemont na severu Italije so zaradi hude in dolgotrajne suše župane 40 mest pooblastili, da lahko uvedejo omejitve porabe vode, je danes sporočil predstavnik lokalnih oblasti Matteo Marnati. Kot je pojasnil, se omejitve nanašajo na nenujno porabo vode, na primer za zalivanje vrtov in za bazene.

Omejitve porabe vode bodo lahko razglasili v pokrajinah Novara in Verbania Cusio Ossola, ki ju je suša najhuje prizadela, je pojasnil Marnati po srečanju predstavnikov oblasti v Piemontu z italijanskim ministrom za okolje Gilbertom Pichettom. "Odločitev je v rokah županov," je poudaril.

Pomanjkanje vode je še posebej zaskrbljujoče, ker se z njim soočajo v času, ko so zaloge vode na območju običajno velike. Vodne vire so lani poleti močno prizadeli vročinski valovi in pomanjkanje padavin. Razmere so se še poslabšale zaradi majhne količine dežja in snega minulo zimo ter visokih zimskih temperatur, ki so pospešile taljenje snega v gorah. Suša povzroča velike težave italijanskim kmetom.

Podjetje, ki upravlja z reko Pad, je v četrtek sporočilo, da nedavno deževje in sneženje na severu Italije nista ublažila razmer. Na vseh svojih nadzornih postajah ob najdaljši italijanski reki so zabeležili stanje ekstremne suše.

Stanje je slabo tudi na velikih italijanskih jezerih. Gardsko jezero je po trenutno polno le 37,1-odstotno, njegova gladina pa je najnižja od leta 1953. Jezero Maggiore je polno 43,8-odstotno, jezero Como pa 23,5-odstotno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija