SVETOVNA ELITA V NAKUPE ZASEBNIH PODMORNIC: Ostalim pa priporočajo 'souporabo' avtov in koles

Svet

Na vrhu želja svetovne elite niso več samo super jahte: priča smo novemu trendu razcveta zasebnih podmornic, medtem pa navadni ljudje dobivajo nasvete za zmanjševanje podnebne krize v obliki opuščanja osebnih avtomobilov in prehoda na souporabo koles.

Konec septembra bo na sejmu jaht v Monaku skupaj z novimi superjahtami posebna pozornost namenjena zasebnim podmornicam, ki doživljajo pravi razcvet. Tako je bila že lani velika atrakcija nov model za samo dve osebi, imenovan Nemo, po liku Julesa Verna iz 'Dvajset tisoč milj pod morjem'. Nizozemski proizvajalec podmornic U-Boat Worx je svojim gostom med sejmom ponudil tudi možnost potapljanja, da bi jih spodbudil k nakupu za 'le' 700 tisoč evrov vredne podmornice.

Dve izmed največjih podjetij na tem trgu Triton Submarines in U-Boat Worx ponujata zasebne podmornice po cenah, ki se razlikujejo glede na globino vozila in število potnikov. Za tritona, enega najbolj znanih, je izklicna cena okoli 2,6 milijona evrov; gre za kompaktno podmornico za dve osebi, ki lahko doseže globino do 200 metrov. Za tiste, ki s tem niso zadovoljni in se želijo dotakniti dna na 11 tisoč metrih pod vodo, nudijo podmornico s trupom iz titana, za dve osebi, s ceno okoli 33 milijonov evrov. V to ceno seveda ni vključen najem pilota, ki lahko upravlja s podmornico, in usposabljanje člana posadke.

Medtem pa se navadni ljudje lahko veselijo nasvetov, ki prihajajo s srečanj svetovnih elit, kjer nas v luči podnebnih sprememb vabijo k opustitvi vožnje z osebnimi avtomobili in k souporabi avtomobilov (car sharing) in koles (bicycle-sharing system), s čemer bomo zelo zmanjšali izpuste in obrzdali segrevanje planeta, medtem ko se bo elita, ko ne bo plula na zasebnih superjahtah, veselila podmorskih ekskurzij v zasebnih podmornicah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  21 .09. 2023 ob  13: 58
-2
Te podmornice so elektricne.