ŠTEVILO SMRTNIH ŽRTEV PO POTRESU NARAŠČA: Nekateri še vedno ujeti v vozilih in predorih, preko 800 poškodovanih (FOTO, VIDEO)

Svet

V silovitem potresu z magnitudo 7,4, ki je danes stresel Tajvan, je po najnovejših podatkih tamkajšnjih oblasti umrlo devet ljudi, več kot 820 jih je poškodovanih. V ruševinah in razbitinah pa je še ujetih več kot 120 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je sporočila tajvanska agencija za gasilstvo, je število smrtnih žrtev danes naraslo na devet, število poškodovanih pa je preseglo 820. Vse smrtne žrtve so iz okrožja Hualien, gorate regije ob vzhodni obali Tajvana, kjer je bilo žarišče potresa.

V ruševinah je ujetih še 127 ljudi. Od tega jih je po navedbah gasilcev 77 obtičalo v predorih Jinwen in Daqinqshui pod gorami v okrožju Hualien, med njimi sta nemška državljana, ki sta ujeta v predoru Chongde v narodnem parku Taroko. Preostalih 50 ljudi je ujetih v štirih minibusih, ki so bili na poti iz Hualiena v nacionalni park Taroko.

Tajvanska predsednica Tsai Ing-wen je sporočila, da bo v reševalnih operacijah sodelovala tajvanska vojska.

Zaradi potresa, ki je stresel območje malo pred 8. uro po lokalnem času (ob dveh po srednjeevropskem času), se je delno porušilo več stavb, pri čemer gasilci iz njih še vedno rešujejo ljudi. Na posnetkih, ki jih je predvajala lokalna televizija, je videti, kako so večnadstropne stavbe v Hualienu in drugod po potresu nagnjene. Zaradi zemeljskih plazov je zaprtih več cest na območju Hualiena.

Prvi potresni sunek je bilo čutiti po celotnem otoku, kasneje pa so sledili popotresni sunki, med njimi največji magnitude 6,5, ki so ga čutili tudi v prestolnici Taipei, kjer so začasno ustavili promet s podzemno železnico. Oblasti na Tajvanu, Japonskem in Filipinih so sprva izdale opozorilo pred cunamijem, a so ga kasneje umaknile.

Najmočnejšemu potresu na Tajvanu v zadnjih 25 letih je doslej sledilo več kot sto popotresnih sunkov, poroča britanski BBC.

Direktor Uprave za vreme in seizmologijo v Taipeju Wu Chien Fu je dejal, da sta stroga regulacija potresne gradnje in osveščanje glede ravnanja v naravnih katastrofah preprečila najhujše na otoku, kjer se sicer pogosto tresejo tla.

Tajvanu je po potresu ponudilo pomoč več držav, med njimi Japonska in Kitajska.

Tiskovna predstavnica kitajskega urada za tajvanske zadeve Zhu Fenglian je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudarila, da so kitajske oblasti zelo zaskrbljene zaradi razmer na Tajvanu, jih spremljajo in so pripravljene ponuditi pomoč ob nesreči. Japonski premier Fumio Kishida pa je na družbenem omrežju X sporočil, da bo Japonska sosednjemu Tajvanu v težavah ponudila vso potrebno pomoč.

Zadnji tako močan potres na Tajvanu leta 1999 z magnitudo 7,6 je zahteval 2400 življenj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija