TAKO HITRO GRADIJO HRVATI: V petih letih nov most na Krk, po njem bodo vozili tudi vlaki (VIDEO)

Svet

Na Hrvaškem so začeli priprave na projekt gradnje še enega mostu na Krk, danes piše reški Novi list. Imel bo dve etaži, eno za cestni in drugo za železniški promet, samo priprava dokumentacije pa bo stala okoli 600.000 evrov. Most bi po ocenah podjetja Hrvatske autoceste (Hac) lahko zgradili v petih letih.

"Stari", trenutni most na Otok Krk

Hac je v torek objavil javni razpis za pripravo studijske in prometne dokumentacije za novi most na Krk in povezovalne ceste. Natečaj bo odprt do 29. januarja, na njem pa lahko sodelujejo podjetja, ki jih zanima priprava dokumentacije, kamor spadajo tudi raziskava o vplivu na okolje in dokumenti za pridobitev lokacijskega dovoljenja.

Pri Hacu po pisanju Novega lista ocenjujejo, da bodo za most potrebovali najmanj pet let. Tri leta bodo predvidoma potrebovali za raziskavo o vplivu na okolje in pripravo dokumentacije, dve leti pa za gradbena dela. Kakšna bo konstrukcija mosta, bodo ugotovili v fazi priprave dokumentacije.

Most bo po navedbah Haca imel dve etaži. Na zgornji etaži bo cesta, na spodnji pa železniška proga. Segal bo do novega pristaniškega terminala v Omišlju na Krku, ki ga morajo še zgraditi. Trasa bo potekala južneje od sedanje povezovalne ceste, novi most pa za razliko od obstoječega ne bo potekal čez otok Sv. Marka.

Gradnjo drugega mostu na Krk je za Novi list potrdil hrvaški minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Oleg Butković. "Potem ko smo pred dvema letoma obnovili obstoječi most na Krk, je v strategiji prometnega razvoja načrtovana tudi gradnja tega drugega, novega mosta, vključno z železniškim," je dejal.

Poudaril je, da potreba po drugem mostu obstaja že zdaj, po dokončanju kontejnerskega terminala v Omišlju pa bo ta potreba še večja in stari most ne bo zadoščal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  03 .01. 2024 ob  12: 07
15
Sej vse gradijo hitreje kot mi. Tudi avtoceste so hrvati zrihtali v za nas rekordnem casu. Treba je samo imet prave ljudi na pozicijah ki znajo vlagat sa lahko potem pobirajo. Pri nas pa vlozijo 10% a 90% si razdelijo v upravah. Sej se ne znamo promovirat. Primer prides iz italije v slovenijo te pricakajo table da rabiš vinjeto in table za multo 200€ če greš po stranski nor v službo. Prides iz nase strani n hrvaško te pricakajo table DOBRODOŠLI in slike raznih turističnih lokacij. Plus na hrvaškem je še ogromno parkingov ZASTONJ!!! Kaj pa pri nas? Ce najdes parking ki ni placljiv je skoraj tako kot da bi našel iglo v kupu sena!
Zakaj se čudit? Mi kot narod smo nesposoben..pa mi dajte minuse koliko hocete zdej. To ue dejstvo. Ozrite se naokoli malo. Avstrija,Italija,Madžarska,Hrvaška to so vse bolj usoešne kot mi. Še bosna je boljsa od nas..pa jo imajo ljudje za nekaj manj od nas. Bullshit