'TALCI IZRAELSKEGA MAŠČEVANJA V GAZI': Pričevanja 100 izpuščenih palestinskih pripornikov (FOTO)

Svet

V novem poročilu, objavljenem v torek, Euro-Med Human Rights Monitor dokumentira pričevanja približno 100 izpuščenih palestinskih pripornikov. Ta pričevanja potrjujejo, da so izraelske oblasti in vojska zagrešile grozljive zločine arbitrarnega pridržanja, prisilnega izginotja, mučenja ter nečloveškega in krutega ravnanja proti tisočem palestinskih civilistov, ki so bili aretirani kot del izraelskega genocida v Gazi, ki poteka od 7. oktobra 2023.

V več kot 50-stranskem poročilu z naslovom 'Talci izraelskega maščevanja v Gazi' Euro-Med Monitor razkriva razširjeno prakso arbitrarnih kolektivnih in individualnih aretacij izraelskih sil proti civilistom v Gazi. Med aretiranimi med izraelskimi vojaškimi vdori in napadi na mesta, taborišča in stanovanjske soseske po celotnem območju Gaze so bile tudi ženske, otroci, starejši in razseljene osebe.

Poročilo temelji na izjavah, pričevanjih in osebnih intervjujih, ki jih je ekipa Euro-Med Monitor opravila s 100 priporniki, ki so bili izpuščeni iz izraelskega vojaškega pridržanja. Približno polovica nedavno izpuščenih pripornikov so moški, mlajši od 50 let, medtem ko je ostalih 17 starejših moških; 22 je žensk, otroci so štirje. Dodatne informacije so bile zbrane tudi iz poročil, ki so jih objavile ustrezne oblasti, lokalni in mednarodni mediji ter organizacije za človekove pravice.

Grozljive izkušnje pripornikov

M.Q., prebivalec Gaze in inženir, zaposlen v lokalnem podjetju, je povedal: "Stopili so mi na glavo in štirje so se polulali name, medtem ko so me žalili."

Zbrani podatki kažejo, da izraelska vojska rutinsko izvaja razširjene zločine arbitrarne aretacije, prisilnega izginotja, premišljenega umora, mučenja, nečloveškega ravnanja, spolnega nasilja in zanikanja poštenega sojenja. Prav tako potrjujejo, da je izraelska vojska fizično in psihično mučila palestinske civilne pripornike, vključno s pretepanjem z namenom ubijanja, spolnim nasiljem, elektrokucijo, prevezovanjem oči in dolgotrajnim zavezovanjem rok in nog. Vojaki so jim prav tako odtegnili dostop do hrane in medicinske oskrbe, obsegajoč kritično in življenjsko pomembno oskrbo. Poleg tega so pljuvali in urinirali na pripornike ter izvajali druge krute in poniževalne akte, poleg psihološkega zlorabljanja, zajemajoč posilstva in grožnje s smrtjo, verbalno nadlegovanje in druge oblike spolnega nasilja.

Pričevanja izpuščenih pripornikov

Abdul Qader Jamal Tafesh, star 33 let, je za ekipo Euro-Med Monitor povedal: "Dne 12. decembra 2023 so me vojaki aretirali in pridržali v enem izmed svojih taborišč v severni Gazi. Zasliševali so me znotraj vile družine Al-Barawi na ulici Beit Lahia, ki jo je vojska spremenila v vojaško barako."

Tafesh je pojasnil, da so vojaki, ko so prispeli na dvorišče te hiše, pregledali zapornike s posebnimi orodji, vključno s specifičnimi očesnimi skenerji. "Po tem, ko so nas slekli in vklenili, so nam rekli, naj se postavimo pred kamere, pokleknemo in povesimo glave."

M.Q., prebivalec Gaze, je zaradi varnostnih razlogov prosil, da se njegovo polno ime ne razkrije. Povedal je, da so ga izraelski vojaki pridržali in hudo mučili v njegovem domu: "Hudo so me pretepali več kot pol ure, nato pa so me prisilili, da sem sedel na kopalniškem stolu zraven sobe. Eden od vojakov me je vprašal, ali želim umreti, nato pa je ustrelil neposredno v zid poleg mene."

Kršitve človekovih pravic in pozivi k ukrepanju

Poročilo Euro-Med Monitor poudarja, da palestinske pripornike niso samo pridržali in mučili v izraelskih vojaških bazah in pridržalnih objektih, zajemajoč prikrite in neuradne pridržalne centre, zlasti tiste v bližini meja Gaze, ampak so jih tudi pridržali brez kakršnih koli zakonitih postopkov ali privedbe pred sodne oblasti, kar je v nasprotju z mednarodnim pravom.

Mednarodna skupnost mora izpolniti svoje pravne obveznosti po mednarodnem pravu, da ustavi izraelske zločine proti prebivalcem Gaze, s priporniki vred. Aktivirati je treba učinkovite mehanizme pritiska, da se Izrael prisili, da takoj preneha s temi zločini in spoštuje mednarodno pravo ter zaščiti palestinske civiliste v Gazi.

Mednarodna odzivnost

Po členih 146, 147 in 148 Četrte ženevske konvencije iz leta 1949 so visoke pogodbenice dolžne ustaviti izraelske hude kršitve palestinskih civilistov v Gazi, vključno z zločini mučenja in nečloveškega ter poniževalnega ravnanja s palestinskimi priporniki. Vse države morajo izpolniti svoje mednarodne obveznosti in ustaviti vso vojaško, politično in finančno podporo Izraelu v njegovih zločinih proti civilnemu prebivalstvu v Gazi; zlasti je treba ustaviti vse prenose orožja, izvozne dovolilnice in vojaško pomoč Izraelu.

Pritisk mora biti usmerjen v izraelske oblasti, da izpustijo vse palestinske pripornike, ki so bili arbitrarno aretirani, in če bodo privedeni pred sodišče, zagotoviti vse postopke poštenega sojenja. Poleg tega mora Izrael vrniti posmrtne ostanke palestinskih zapornikov in pripornikov, ki so umrli v izraelskih zaporih in pridržalnih centrih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  23 .05. 2024 ob  08: 47
-1
Uf kaksna groza...ko pa pobijajo nedolzne ljudi v imenu svete vojne ki je v islamu pravica ker neverniki bodo placali svojo ceno pa skrit pred javnostjo.
Palestina je anglesko ime za kolonijo drugace so vsi rojeni al v Egiptu al Jordanu.
Jebat ga Arabci so zgubili vojno 68L in zdej bi radi nazaj dobili kar nikoli ni blo njihovo.
Sterat nazaj samo ki jih nobena drzava noce
kokodek |  22 .05. 2024 ob  23: 08
-1
ke škifo