TERŠEK BO ZARADI MASK TOŽIL DRŽAVO: "To lahko storite vsi, vsi smo bili oškodovani!"

Slovenija

Kot smo že poročali, je višje sodišče v Kopru ustavilo postopek zoper moškega, ki mu je bil zaradi neuporabe zaščitne maske izdan plačilni nalog. Kot je že včeraj pojasnil ustavni pravnik Andraž Teršek, lahko sedaj vsi, ki so bili oglobljeni, zahtevajo vračilo plačane globe. A Teršek s tem še ni zaključil. V zadevi "maske" se je ponovno oglasil na svojem družbenem omrežju, opirajoč se na znanstvene študije in izsledke pa je demantiral tudi besede dr. Mateje Logar v včerajšnji oddaji 24ur zvečer. Kot je napovedal, bo tožil državo. 

"Spoštovani, vem, da ni enostavno razumeti. A je zelo enostavno," je zapisal uvodoma. Ob tem je ponovno ponovil tisto, na kar je opozoril že sinoči: "Maske v slovenskem pravnem redu - od začetka, do danes – ne obstajajo. Vse globe so nične."

Ponovno je poudaril, da lahko vsi, ki so bili "materialno, finančni in/ali nematerialno, duševno, zdravstveno oškodovani zaradi mask, tožite državo".

MASKE *** Spoštovani, vem, da ni enostavno razumeti. A je zelo enostavno :-) *** Bom ponovil v enem stavku: Maske v...

Objavil/a Andraž Teršek dne Ponedeljek, 03. maj 2021

"Nematerialno smo bili, teroretično, oškodovani vsi," je še navedel in jasno napovedal, da bo državo tožil tudi sam: "Jaz jo bom - tožil državo." 

"Seveda pa morate dokazati škodo in dokazati morate, da ste bili oškodovani zaradi maske. Gostinci, trenerji, kozmetičarke … Ne bom našteval. Vsi," je še zapisal ustavni pravnik in pozval državljane in državljanke, naj se obrnejo na odvetnike in odvetnice.

Ponovno je bil kritičen do oblasti, ki je, po njegovih besedah "totalno opravilno nesporobna". "Še ta večer bi morala osramočeno odstopiti," je zapisal.

Andraž Teršek

Teršek znanstveno demantiral besede dr. Mateje Logar

Danes se je odzval tudi na izjavo dr. Mateje Logar, vodje svetovalne skupine za covid-19. V včerajšnji oddaji 24ur zvečer se je namreč odzvala na odločitev koprskega sodišča.

To je bilo njeno pojasnilo: "Ne morem komentirati, ker nisem pravnik. Gre za očitno za pravni zaplet. Definitivno, kar se strokovnosti tiče, tukaj pa lahko komentiram, v več raziskavah je bilo že pred pojavom covida-19 potrjeno, da uporaba mask zmanjša prenos okužb dihal in verjetno, če bi bili kakšni hujši dvomi, bi o tem govorili tudi v drugih državah, pa o tem ne poročajo. Upam, da gre pri tem le za pravniški zaplet in nič drugega."

Mateja Logar

Teršek ji je vrnil udarec. "Nerad zapišem, da se kdo zlaže. Pogosto zapišem, da kdo manipulira in se spreneveda," je zapisal, poleg znanstvenega članka in pravnega mnenja, ki izjavi Logarjeve nasprotujeta, pa je objavil še kup drugih referenc, denimo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in drugih študij.

Danska študija, tako Teršek, denimo prikazuje, "da med populacijo, ki je zunaj nosila masko in populacijo, ki zunaj ni nosila mask, ni pomembne razlike v obolelosti za covid-19". Študijo o prehajanju delcev skozi masko, ki jo, po besedah ustavnega pravnika, pogosto navajajo zagovorniki nošenja mask, pa ima "veliko metodološko pomanjkljivost".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  04 .05. 2021 ob  15: 17
17
Gospodu Teršku zahvala za njegov trud in vztrajnost v BORBI za naše pravice, ki so nam bile "izborjene" že davno tega.
Bojim pa se, da bodo tudi tokrat njegova prizadevanja vzeta iz konteksta in mu bo pripisano vse prej kot to, kar misli in brez dlake na jeziku tudi pove.
manemebasat |  04 .05. 2021 ob  13: 24
The government is the enemy!
alfa |  04 .05. 2021 ob  12: 37
zanimivo,celo tisti,ki so redno in pravilno nosili masko so se okužili,in ne samo to...celo starejši ljudje v domu ostarelih so se nekateri ne vsi okužili kljub cepljenju...tako da ne me basat saj vemo MONEY MONEY poje ABBA-.
Prognostik |  04 .05. 2021 ob  10: 41
-29
Ta Teršek čudno gleda, a se vam ne zdi? Kolikokrat pa lahko tožiš državo. A lahko tožiš tujo državo, če si bil prisiljen nositi masko? Ali tožiš samo če si bil oglobljen? Čudak jedan.