TO JE REKONSTRUKCIJA FILMSKEGA POBEGA DVEH PRIPORNIKOV: V sobi sta pustila sporočilo, to je pisalo v njem

Koper

Po tem, ko sta v zgodnjih jutranjih urah v soboto iz koprskega zapora pobegnila dva pripornika – Dragan Milosavljević in Damnjan Mitrović, so danes z Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij sporočili podrobnosti pobega.

Milosavljević in Mitrović sta se v koprskem priporu nahajala od 26. avgusta 2018 oziroma od 12. septembra 2018, na podlagi sklepa koprskega okrožnega sodišča. Oba sta skladno s Kazenskim zakonikom Srbije obtožena kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, zaradi česar je bila zahtevana njuna izročitev Republiki Srbiji. Pripornik Milosavljević je osumljen tudi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanje meje ali ozemlja države, so sporočili z Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

Damnjan Mitrović in Dragan Milosavljević

To je rekonstrukcija njunega pobega

Da pripornikov ni v sobi, so v koprskem zaporu ugotovili ob sobotnem jutranjem bujenju in deljenju zajtrka. Po izvedbi vseh potrebnih postopkov in pregledu nadzornih kamer je bilo ugotovljeno, da sta pripornika pobegnila okrog 3.30. To sta storila tako, da sta "prežagala rešetke na oknu in jih po vsej verjetnosti s pomočjo pohištva v sobi upognila do te mere, da sta lahko splezala skozi odprtino. S pomočjo vrvi, spletene iz rjuh, sta se spustila na notranje dvorišče zapora, nato pa se s pomočjo zabojnikov za smeti in vrvi povzpela preko rezilne žice na streho tovornega vhoda," so zapisali na Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij in dodali, sa sta se od tam "s pomočjo prirejene vrvi spustila preko zunanjega zida na cesto pri tovornem vhodu."

Pripornika sta v sobi pustila sporočilo

Kot so sporočili z uprave, je bilo v času pobega v zavodu toliko pravosodnih policistov, kot jih predvideva načrt varovanja. "Pravosodni policisti so ponoči vršili nadzor objekta – slabo uro pred pobegom je bil opravljen obhod območja, kjer se je kasneje zgodil pobeg. Pripornika sta pobeg načrtovala, v sobi sta pustila tudi pisno sporočilo, v katerem sta opisala razloge za pobeg. V sporočilu pripornika navajata, da sta se za pobeg odločila zaradi nestrinjanja z odločitvijo Republike Slovenije, da se ju izroči Republiki Srbiji. Oba sta pripor sicer prestajala korektno," so navedli v sporočilu za medije.

Pobeg sta skrbno načrtovala, poznala sta urnik policistov

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper so opravili rekonstrukcijo dogodka, po kateri so ugotovili, da sta pripornika pobeg skrbno načrtovala in natančno preverila tudi aktivnosti in postopke pravosodnih policistov v nočnem času. "Prve ugotovitve kažejo na to, da je bil nadzor pravosodnih policistov v nočni izmeni pomanjkljiv," so zapisali na upravi.

Kot so dodali, je v petnajstih letih delovanja novega Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper to prvi izvršeni pobeg. Doslej nikoli ni bilo odkritih prerezanih rešetk, ugotovljene so bile le manjše odrgnine in druge priprave na pobeg, kar pa so pravosodni policisti vedno pravočasno odkrili in preprečili pobeg. Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij je že imenoval posebno komisijo, ki bo ugotavljala okoliščine pobega ter morebitno odgovornost zaposlenih.

Letos smo v slovenskih zaporih zabeležili 4 poskuse bega iz zaprtih delov zavodov, ki so jih zaposleni uspešno preprečili. Poleg koprskega pobega pripornikov se je v letošnjem letu zgodil še pobeg obsojenca iz Zavoda za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje, ki je bil po razpisu tiralice priveden na nadaljnje prestajanje zaporne kazni. V primerih begov zaprtih oseb je o tem vedno obveščena policija, ki ukrepa skladno s svojimi pristojnostmi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Monteverdi |  01 .01. 2019 ob  21: 50
Težko je "pametovati", pa vendar me zanima, kako je možno, da nihče ni slišal "žaganja". Vsako žaganje, še posebno kovine, povzroča tudi določene zvoke, ki se ponoči, ko je tišina, še bolj sliši ....