"TO NI VOJNA, TO JE TERORIZEM": Papež sprejel svojce izraelskih talcev in sorodnike palestinskih zapornikov (VIDEO)

Svet

Papež Frančišek je danes v Vatikanu sprejel tako svojce izraelskih talcev, ki jih gibanje Hamas zadržuje v Gazi, kot sorodnike palestinskih zapornikov v Izraelu. Obe strani močno trpita, je po srečanju dejal na splošni avdienci in dodal, da dogajanje na Bližnjem vzhodu ni več vojna, temveč terorizem, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Zjutraj sem sprejel dve delegaciji, skupino Izraelcev s sorodniki, ki so talci v Gazi, in skupino Palestincev s sorodniki, ki so zaprti v Izraelu," je Frančišek dejal ob zaključku redne avdience. "Močno trpijo, slišal sem, kako oboji močno trpijo," je povedal.

"To delajo vojne, a tu smo že prešli vojne. To ni vojna, to je terorizem," je poudaril, ni pa pojasnil, ali ima v mislih napad Hamasa 7. oktobra, izraelske vojaške operacije v Gazi ali oboje.

Nagovor je zaključil s pozivom vsem zbranim na Trgu svetega Petra, naj molijo za mir.

Kasneje je papež objavil še video sporočilo, v katerem je molil za mir na Bližnjem vzhodu. "Molimo za mir v Sveti deželi. Molimo, da bi se težave razrešile v dialogu ter pogajanjih in ne z goro mrtvih na vsaki strani," je dejal v nagovoru, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi svojih besed na avdienci je bil sicer deležen nekaterih kritik z izraelske strani. Predsednica zveze judovskih skupnosti Italije Noemi Di Segni mu je očitala, da je izenačil obe strani. "Ampak izhodišče te situacije je terorizem, ki sledi cilju izničenja Judov po vsem svetu, medtem ko je vojna nujna za obrambo Izraela in njegovih ljudi," je dejala. Kritični so bili do tega tudi nekateri člani skupine svojcev, ki so imeli po srečanju novinarsko konferenco.

To so priredili tudi predstavniki palestinske strani, ki so med drugim dejali, da je papež na srečanju priznal, da se nad palestinskim narodom dogaja "genocid". Posredovati je moral tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni, ki je to zanikal in dejal, da ne ve, da bi papež uporabil to besedo. "Uporabil je besede, s katerimi se je izrazil tudi na splošni avdienci," je dodal, a po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa ni prepričal članov palestinske delegacije.

Vatikan je minuli teden ob napovedi sprejema obeh delegacij sporočil, da želi papež s srečanji, ki da so izključno humanitarne narave, izkazati "duhovno bližino". Navedli so še Frančiškovo izjavo, da je vsako človeško bitje katerekoli narodnosti ali vere sveto in ima pravico do življenja v miru.

Izrael in Hamas sta sicer prav danes potrdila dogovor, ki predvideva izmenjavo 50 od približno 240 talcev, ki jih je 7. oktobra zajel Hamas, in več kot sto palestinskih zapornikov v Izraelu med štiridnevnim premirjem v Gazi. Izrael sicer vztraja, da gre samo za premor, saj da dogovor ne pomeni konca vojaških operacij v oblegani palestinski enklavi. Zaenkrat ni jasno, kdaj bo premor stopil v veljavo.

Nasilje na območju se je znova razplamtelo v začetku oktobra, ko je Izrael v odgovor na Hamasov napad, v katerem je bilo ubitih okrog 1200 ljudi, sprožil silovito obstreljevanje in nato še kopensko operacijo na območju Gaze. Tam je doslej umrlo že več kot 14.000 ljudi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija