TO SO MOŠKI, OSUMLJENI HUJŠEGA NASILJA NAD ŽENSKAMI: Išče jih Interpol (FOTO, VIDEO)

Svet

Mednarodna policijska organizacija Interpol je ob današnjem mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami objavila poziv k prijetju osmih moških, ki jih sumijo umora žensk ali hujšega nasilja nad njimi. Ob tem so opozorili, da je vsaka tretja ženska najmanj enkrat v svojem življenju žrtev nasilja.

Poziv je močan opomnik, kako ženske in dekleta univerzalno doživljajo nasilje in zlorabo po svetu, piše na spletni strani Interpola. "Nasilje nad ženskami in dekleti je ena najbolj razširjenjih in vztrajnih kršitev človekovih pravic," je dejal generalni sekretar Interpola Jürgen Stock.

Od osmih moških jih šest iščejo zaradi umora žensk, enega zaradi hujše telesne poškodbe, po kateri je žrtev umrla, še enega pa zaradi spolnega nasilja. Med iskanimi so: 62-letni Valeriy Andreev iz Rusije, 28-letni Mohammad Ayoub Jahangery z Danske, 36-letni Azad Sattar Ahmad Juburi z Norveške, 42-letni Oleksii Levin iz Ukrajine, 38-letni Thiago Henrique Moreira iz Brazilije, 37-letni Nuran Musaev iz Rusije, 44-letni Panayiotis Netzati s Cipra in 29-letni Bhadreshkumar Chetanbhai Patel iz ZDA.

V pozivu so še opozorili, da v poprečju vsako drugo žensko, ki je bila umorjena, ubije njen partner ali svojec. Med vsemi žrtvami trgovine z ljudmi jih je 71 odstotkov žensk ali deklet, tri četrtine teh pa postane žrtev spolnega izkoriščanja.

ZN so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. Na ta dan leta 1960 je dal dominikanski diktator Rafael Trujillo na krut način ubiti tri sestre Mirabal, ki so bile politične aktivistke v Dominikanski republiki. S 25. novembrom se vsako leto začnejo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki se zaključijo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija