TO VAS LAHKO DOLETI OB UPORABI PIROTEHNIKE: 1200 evrov kazni in zaseg, tudi če ni vaša

Kronika

Policija pred prihajajočimi prazniki tudi letos opozarja na varno in uvidevno uporabo pirotehnike, s čimer želijo zmanjšati tako število telesnih poškodb kot različnih kršitev. Opozarjajo, da je v Sloveniji prodaja pirotehnike dovoljena le med 19. in 31. decembrom, uporaba pa samo od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Policisti v sporočilu za javnost poudarjajo, da si je praznično vzdušje mogoče pričarati tudi brez "nevarnega in nadležnega pokanja". Tiste, ki se pirotehničnim izdelkom vseeno ne morejo upreti, prosijo, da jih uporabljajo vsaj previdno in odgovorno, da s tem ne bodo ogrožali sebe in drugih ter motili drugih.

????Veseli december in pirotehnika. Praznično vzdušje si lahko pričarate tudi brez nevarnega in nadležnega pokanja! ⤵️...

Posted by Slovenska policija / The Slovenian police on Ponedjeljak, 4. decembar 2023.

Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehnike, namenjena zgolj nekaj sekundam zabave, lahko posameznike namreč zaznamuje za vse življenje, hkrati pa moti živali in onesnažuje okolje, še opozarja policija.

Uporabnike prosijo, da upoštevajo zakonska določila glede uporabe. Najpogosteje namreč do poškodb, kot so opekline, raztrganine rok in poškodbe oči, pride prav zaradi eksperimentiranja s pirotehničnimi snovmi, neodgovornosti posameznika in neupoštevanja navodil proizvajalca.

V Sloveniji je pirotehnične izdelke kategorije F1 dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, in še to samo starejšim od 14 let. Uporabljati jih je dovoljeno samo od 26. decembra do vključno 1. januarja, pri čemer jih morajo otroci uporabljati pod nadzorom staršev ali skrbnikov. Posest in uporaba petard vseh oblik in moči je medtem prepovedana, še opozarjajo.

Vsi pirotehnični izdelki, ki so naprodaj v Sloveniji, morajo biti ustrezno označeni in opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku, da je zagotovljena sledljivost. Zaradi kršitev zakonskih določb o uporabi pirotehnike lahko posamezniku policija izreče globo v razponu od 400 do 1200 evrov ter mu zaseže pirotehnične izdelke, četudi niso njegova last.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  04 .12. 2023 ob  19: 39
11
Najprej naj prepovejo prodajo pirotehnike.