TRČIL V 20-LETNICO: Huje poškodovano odpeljali v izolsko bolnišnico

Kronika

Včeraj nekaj čez 17. uro je bil Operativno-komunikacijski center (OKC) Policijske uprave (PU) Koper obveščen o prometni nesreči s telesnimi poškodbami v Kopru na Ulici Istrskega odreda. 

Policisti so na kraju ugotovili, da je 45-letni voznik osebnega avtomobila, doma iz okolice Sežane, vozil iz smeri Dolinske ceste proti Olmu. Za prehodom za pešce mu je vozišče z leve proti desni prečkala 20-letna peška, doma iz okolice Slovenskih Konjic, v katero je trčil. V nesreči je bila peška huje telesno poškodovana in je bila z reševalnim vozilom odpeljana v bolnišnico Izola. Vozniku je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,28 mg/l alkohola, prav tako mu je bil odrejen hitri test na droge, ki je bil pozitiven na opijate. Ker voznik ne poseduje veljavnega vozniškega dovoljenja, mu je bil osebni avtomobil zasežen. Za oba udeleženca je bil odrejen strokovni pregled. Zoper povzročitelja nesreče bodo policisti napisali kazensko ovadbo.

Na PU Koper zaznavajo, da se je z začetkom zimskih vremenskih razmer (megla, dež), krajši svetli del dneva, pričelo povečevati število nesreč z udeležbo pešcev. V nekaj primerih vozniki osebnega avtomobila niso upoštevali prednosti pešca, ki je pravilno prečkal vozišče na zaznamovanem prehodu, obravnavali so tudi povoženje pešca na cesti izven naselja in povoženje pešca na parkirišču.

Prav pešci sami so tisti, ki lahko za svojo varnost najbolje poskrbijo, predvsem pa naj se ne zanašajo, da jih bo voznik opazil in ustavil.

· Tudi na prehodu za pešce se vedno prepričamo o varnem prečkanju ceste: pogledamo levo in desno, predno stopimo na vozišče.

· Zunaj naselja vedno hodimo ob levem robu vozišča, tako da spremljamo promet, ki prihaja proti nam.

· Za večjo vidnost poskrbimo z nošenjem svetlih oblačil, kresničk in odsevnikov, odsevnih brezrokavnikov in podobno ter tako opozarjamo nase v temi, megli, dežju.

Voznike osebnih avtomobilov opozarjajo, naj bodo pozorni na pešce, še posebno pred zaznamovanimi prehodi in na drugih območjih, kjer se pešci pogosto zadržujejo. Voznike še opozarjajo, naj hitrost vožnje prilagodijo prometnim razmeram in dosledno upoštevajo omejitve hitrosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija